Puosun Juhlapäivä!!

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Fri 9 Sep 2016 08:29
9.9.2016
 
Sijaintimme 10:53.1S 122:25.9E
 
 
Tänään on aluksen Puosun, Tuomotun Prissessaksikin tituleelatun Jaanan, merkkipäivä. Hän saavuttaa naisellisen 27-vuoden iän!  Mearra Nieidalla merkkipäivää on juhlittu aamuvarhaisesta alkaen; shamppanja on virrannut, lauluja laulettu, kakkuja maisteltu. Lahjakirjapino oli myös kunnioitettavan kokoinen. Puheet pidettäneen vasta päivällisen yhteydessä auringon laskiessa mailleen.
 
Mearran laajalle miehistölle Puosu on varmaankin tuttu ja rakas hahmo, mutta blogimme monituhatpäiselle lukijajoukolle lienee paikallaan kertoa kenestä on kysymys, eli tässä miehistön luonnehdintaa jäsenestään;
 
Mitä pidemmälle Mearran reissun edistyy, sitä korvaamattomammaksi Puosu-Jaana rooli on kehittynyt; hän on miehistön muonavastaava, varusteluvastaava, myös siivous-ja pyykkäys yli-vääpeli. Jämäkkä vahtipäälikkö siinä missä kaikki muutkin. Jaana on myös miehistön tunnelmien tulkki, kyltymätön keskustelija ja kuuntelija, välillä olkapää miehistön vakaville pohdinnoille tai murheille.
 
Jaana on pohjalainen. Tämä selittää monta asiaa. Välillä miehistö on ihmetellyt mistä tulee tuo peräänantamattomuus, jääräpäisyys, tempperamenttisuus, suorapuheisuus, intohimo. Siis Pohjanmaalta.
 
Ennen Jaana oli merisairas. Ennen tarkoittaa tässä yhteydessä Mearran reissun alkuvaiheita noin 9 kuukautta sitten tai aikaa ennen sitä, jolloin Jaana purjehti eri ystävien veneissä miehistönä. Hänellä oli tapana olla joka kisassa tai legillä ensimmäiset vuorokaudet harmaa ja oksentaa loputtomasti. Seitsemän meren ylityksen myötä hän on oppinut olemaan yhtä meren kanssa, ja varmaan korvan tasopainoelimetkin ovat ymmärtäneet antaa periksi ja lopettaa kiusaamisen. Merestä nauttimisen muutos on ilmeistä välisatamissakin; parin päivän jälkeen ensimmäisten joukossa Puosu kaipaa seuraavaa starttia ja pääsyä rannattomalle aavalle.
 
Jaana on Seikkailija suurella S-llä. Siis ei Tutkimusmatkailija tai Saavuttaja, jotka tekevät retkiään uusiin paikkoihin lyödäkseen siellä tikun maahan ja saavuttaakseen jotain. Jaana kiertää maailmaa veneellä, kiipeää Nepalin vuorille, ahmii Saaristomeren luotoja tai junailee Siperian halki maistellakseen elämää, aistiakseen uusia kulttuureja, tavatakseen uusia jännittäviä ihmisiä.  Toisaalta hän usein nauttii vain olemisesta yksin, rauhassa. Vaikka kirjan kanssa.
 
Tietojemme mukaan Jaana putosi puusta kymmen-vuotiaana ja katkaisi kätensä. Tuo kiipeilyvietti on säilynyt ja yllättäen jopa voimistunut vuosien myötä. Jokaisella saarella, luodolla tai satamassa mihin Mearra on pysähtynyt, Jaana on ollut ensimmäisenä hyppimässä kallioilla, kiipeämässä paikalliselle look-out mäelle, milloin minnekin, välillä jopa puuhun.
 
Jaanalla on kaksi poikaa, Ville ja Oskari. Nämä kaksi nuorta miestä ovat hänelle tärkeimmät asiat hänen elämässä. Jaana on taivaissa saadessaan viettää kuusi viikkoa poikien kanssa merellä, keskellä ei mitään. Jaanalla on myös aviomies, miehistön jäsen Jukka. Käsittääksemme Jukka on silmittömän rakastunut Puosuun ja hyräilee välillä surkealla lauluäänellään Pepe Wilbergin Aamu-laulua tuota todistaakseen.
 
Ystävät ovat Jaanalle elämän suola ja pippuri. Maailman merillä hänen suurin murheensa on mitä ystäville kuuluu, onko kaikki hyvin? Aikaisemmin mainitulla Pohjalaisella työkalupakilla hän on varmaankin luonut ihmissuhteita, jotka kestävät tuulet ja tuiskut, ja jotka varmasti odottavat paluuta “meriltä”. 
 
Jaana rakastaa kirjoja ja lukemista. Hänellä on kotona muutama seinällinen kirjoja ja kohta valitettavasti Mearrallakin. Hän ei juurikaan lue romaaneja, joissa tarina päättyy loogisesti ja murhaaja löydetään. Hän ahmii kirjoja ihmisistä, heidän tarinoista, elämästä, tuskasta, riemusta. Kerrontaa, joka ei pääty mihinkään, mutta johdattaa pohtimaan ja näkemään ihmisistä uusia asioita. Valokuvausharrastus kertoo samaa; Jaana ei tiedä mitään polttoväleistä tai –aukoista, mutta Mearran blogiakin kuvittaneet Jaanan hienot otokset keskittyvät paikallisten ihmisten elämän arjen, ilojen ja surujen kuvaamiseen hetkessä.  
 
Mearra Nieidan miehistö toivottaa Jaanalla hyvää syntymäpäivää!
 
Mearra Nieidalla kaikki hyvin!
 
 
PS. Tänään 9.9. Jaanalle voi lähettää fanipostia osoitteeseen mearra {DOT} nieida {CHANGE TO AT} mailasail {DOT} com. Laita osoitekenttään otsikoksi “Fanipostia Jaanalle” niin viestisi päätyy vain päivänsankarille. Ei liitteitä, ei kuvia, pls.

JPEG image

JPEG image