Ensimmaiset sulut selvitetty, paiva Panaman kanavassa

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Mon 1 Feb 2016 07:24
Maanantai 1.2 klo 8:30
Sijaintimme 09:11.1N 79:52.8W
 
Juuri nyt Mearra Nieida purjehtii elamansa ensimmaisen kerran makeassa vedessa. Yon pimeina tunteina nousimme Gatun Locksien lapi Atlantin valtamerelta Gatun jarvelle, joka johdattaa meidat  kohti etelaaTyynelle valtamerelle.
Mutta palataan viela eilisillan tunnelmiin. Noin kello viiden aikoihin Mearran kannelle nousi luotsi nimelta Rafa. Mukava kaveri joka oli saanut merimiesoppinsa aikoinaan Neuvostoliitossa Mustanmeren rannalla Odessassa. Niinpa Jukka lauloikin Rafalle kauniisti kappaleen Oi Odessa. Rafa vaikutti liikuttuneelta. Sitten Rafan johdolla ja Pekka ruorissa lahdimme kohti kanavaa. Juuri ennen kanavaa menimme samaan nippuun brittilaisen Alcedo of Ryme- nimisen 56 jalkaisen veneen kanssa. Meita oli kaikkiaan 17 WARC venetta kun menimme yhta matkaa Gatun Locksien lapi. Kanavan suun lahestyminen oli aika jannaa puuhaa, kun vastaan tuli todella isoja valtamerilaivoja pari kappaletta.
Sulussa toimitaan siten, etta aina muutama tunti on ns north bound eli sulun lapi tullaan kahdessa linjassa Tyynelta merelta Atlantille. Sitten suunta vaihtuu ja molempia kaistoja pitkin mennaan etelaan, south bound eli Atlantilta Tyynelle merelle. Meidan 17 purjeveneen kohdalla suunta juuri vaihdettiin ja siina sulun suussa olimme aivan oikeassa reunassa ihan pikkuruisina odottamassa vuoroamme. Samalla katsoimme kuinka isot alukset menivat muutaman kymmenen metrin paasta ohitsemme. Pimeys toi siihen viela hiukan lisajannitysta, vaikka koko sulkualue on kylla melkoisen hyvin valaistu.
Gatun Locks muodostuu kolmesta sulusta ja nousimme yhteensa noin 26 metria. Mearran oikeassa laidassa oli koydet edessa ja takana ja kanavan rannalla oli vastaavat koysimiehet koko matkan ajan. Brittiveneen vasemmalla laidalla vastaavasti sama juttu. Naiden koysien avulla”nippumme”pysyi hyvin sulkujen keskella ja kaikki sujui oikein mallikkaasti.  Nautimme nousun aikana maittavan kana-aterian, jota myos Rafa kehui vuolaasti. Koko Gatun Locksien lapimenoon kului aikaa reilu pari tuntia. Se oli tarkkaa touhua, mutta kaikki meni todella hyvin. Jukka ja Micke olivat koysimiehina todella ammattireiskoja. Luotsi Rafa kehuikin meita kovasti. Pekka oli tyytyvainen. Kun homma oli ohi, nautimme Rafan kanssa koko porukka lasillisen viinia. Sen jalkeen luotsien yhteysvene haki Rafan ja muut luotsit pois. WARC veneet yopyivat yhdessa lajassa ja aamulla  kuudelta tuli uudet luotsit veneisiin. Nyt  seilaamme Gatun jarvella kohti etelaa ja Pedro Miguelin seka Mirafloresin sulkuja. Sitten olemmekin Tyynella valtamerella.
Nain taalla homma etenee ja seuraavilla suluilla olemme joskus iltapaivalla. Tyynella valtamerella ennen iltaa.
Kuvatekstit: Yolla Gatun Locksin sululla ja aamu Gatun jarvella.
 

JPEG image

JPEG image