Tuhat malia maaliin

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Mon 14 Mar 2016 18:42
Sijaintimme 08:35.2S 123:20.3W
 
Kaksi kolmannesta meren ylityksesta on takana. Tyynimeri kattaa kolmanneksen maapallon pinnasta ja on kaksi kertaa Atlantin kokoinen ja sen pinta-ala on suurempi kuin maapallon kaikki maa-alueet yhteensa. Tyynella merella on 25000 saarta  (ei siis talta osin veda alkuunkaan vertoja Suomen Saaristomerelle, myos kalatiheys nayttaa viime paivien valossa olevan pienempi kuin pelkastaan Iniossa).
 
Tyynenmeren ylitys purjehtien ei ole ihan jokapojan harrastus mutta aivan omassa luokassaan oli norjalaisen Tohr Heyredalin Tyynenmeren ylitys vuonnna 1947. Heyerdahl pyrki osoittamaan etta muinaiset Etela-Amerikan intiaanit olisivat ensimmaisina ihmisina ylittaneet Tyynenmeren ja asuttaneet Polyneesian (vastoin yleista kasitysta etta asukkaat tulivat Aasian suunnalta)
Kulkuvalineena oli balsatukeista rakennettu lautta, Kon Tiki, jolla oli pieni bambumaja ja yksinkertainen raakapurjeriki.  Heyerdahl sai houkuteltua ilmeisen hengenvaaralliselle retkelleen gasteiksi viisi hyvauskoista tuttavaansa. Matkalla simuloitiin 500-luvun olosuhteita joten ainoa turvavaruste oli vanha armeijan morsetusradio jonka viesteja radioamatoorit joskus saivat napattua kiinni. Mearrassa on sentaan varustetta aivan eri lailla: tutka, GPS, Inmarsat, Iridium, YB-tracker, AIS, VHF, SSB, EBIRB seka mikro vain muutamia nimetaksemme.
 
Kon Tiki selvisi Tyynenmeren oloissa yllattavan hyvin, tukit vettyivat aika lailla mutta harveli pysyi kuin ihmeen kaupalla pinnalla ja se oli itse asiassa varsin stabiili kovassa kelissa painonsa takia.  Lautta ajelehti/purjehti Marques saarten ohi koska sen o
hjattavuus oli lahes olematon. Lopulta Kon Tiki , yli 3kk matkan jalkeen,  iskeytyi Tuamotu ryhman eraan atollisaaren riutalle ja haaksirikkoutui. Miehisto onnekkaasti pelastautui itse atollisaarelle paikallisten alkuasukkaiden ihmeteltaviksi ja sielta he aikanaan paasivat kotimaahansa juhlittuina sankareina.
 
Mearra aikoo poiketa kyseisella atollilla katsomassa landauspaikkaa joten lisaa raporttia tulossa parin viikon paasta.
 
Tanaan keskitymme kuitenkin Millenium bileisiin – matkamittarissa on enaa jaljella tuhat mailia ennen Marques saarten rantaa. Saadaksemme mittasuhteet kohdalleen kokonaismatkaa voidaan verrata etaisyyteen paivantasaajalta pohjois- tai etelanavalle. Navat ovat 5400 merimailin paassa paivantasaajalta. Tyynen meren ylityksemme on kokonaisuudessaan 3000 mailia. Arki taalla veneessa pyorii paivittaisten rutiinien mukaan ja siksi on hyva aina valilla pysahtya toteamaan, missa kohtaa reissuamme olemme menossa. Kahden tuhannen mailin rikkoutumista juhlistimme laittamalla vahan parempaa paalle, nauttimalla kolmen ruokalajin illallisen (matkan tassa vaiheessa olemme jo purkkiruoalla!) ja kuuntelemalla tilanteeseen sopivaa tunnelmamusiikkia – aavan meren tuolla puolen...
 
Sitten taas aina niin suosittu lukijakysymyksemme. Mearra kiertaa maailmaa hyvaa vauhtia, mutta kuka oli, nykyisen historiakasityksen valossa, ensimmainen IHMINEN joka on kiertanyt maapallon, ja milloin? Oikein vastanneiden kesken arvomme jo perinteiseksi tulleen palkintomme.
 
AND the question in english: Who was the first human to circumnavigate the world according to the modern history?

JPEG image