Kauanko täällä on asuttu?

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Sun 24 Jul 2016 08:40
 
 
 
23.7.2016
Sijaintimme 18:08.0S 161:12.6E
 
Olemme tehneet matkaa nyt kaksi vuorokautta Vanuatun lähdön jälkeen, ja matkaa vielä runsas neljä vuorokautta edessä. Keli on mitä parhain, etenemme hyvää 7 solmun vauhtia kevyellä sivumyötäisellä. Miehistöä energiatasot ovat korkealla, koska öisinkin pysymme sängyissä ilman merilaitoihin tukeutumista.
 
Nyt kun Tyynen valtameren osuus on kohta päättymässä, on ehkä sopiva hetki kerrata alueen asuttamisen historiaa. Avainasemassa alueen asuttamisessa olivat Lapitalaiset, jotka olivat taitavia merenkävijöitä, kaupankävijöitä ja maatalouden harjoittajia.  Lapitalaiset asuttivat alueen vaiheittain pitkälle kehittyneiden tähtiin, pilviin, aaltojen muotoon ja lintujen lentoratoihin liittyvien navigointitekniikoiden avulla.
 
Asutuksen vaiheet olivat seuraavat:
  1. Papualaiset, jotka ovat heistä sukua Australian aboriginaaleille, saapuivat 50,000 vuotta sitten Indonesiasta Uuteen Guineaan ja asuttivat pohjois-Solomonin saaret 25,000 vuotta myöhemmin.
  2. Etelä-Kiinasta lähteneet ja Filippiinit sekä Kaakkois-Aasian asuttaneet Lapitalaiset (kuuluen austronesia kieliryhmään) sekoittuivat papualaisiin 1500 eKr. Näin syntyi melanesian tumma “rotu” josta aiemmin jo kirjoitimme. Kun purjehdukset tekniikka kehittyi, he asuttivat Vanuatun noin 1200 eKr, ja edelleen Polynesiaan luettavat Tongan ja Samoan alueen 800 eKr.
  3. Viimeinen muuttoaalto tapahtui 300-900 jKr. Kun kyky pidempiin matkohin syntyi, loput Polynesian saaristosta, samoin kuin Havaiji, Cook saaret ja Uusi Seelanti asutettiin.
Länsimaat löysivät alueet 1500-1800 luvuilla tutkimusmatkoillaan ja toivat mukanaan uskonnot, mutta myös taudit, alkoholin ja aseet. Sadan vuoden jälkeen monien saarten asutus putosi jopa 95% kulkutautien takia. Magellan oli ensimmäinen tukimusmatkailija, joka löysi maailman kiertävän reitin etelä-Amerikan ympäri saapuen Guamille, Filippiineille ja Indonesiaan 1521. Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet saivat paljon tukea saarten asukkailta. Rinta rinnan taistelut johtivat ajatukseen irrottautumiseen siirtomaaisännistä ja itsenäisyydestä. Ensimmäinen itsenäinen valtio oli Fiji, joka itsenäistyi 1970. Vanuatu itsenäistyi 1980.
 
Matkan aikana on ollut hienoa tutustua Tyynen valtameren asutukseen ja alkuperäisiin kulttuureihin omakohtaisesti!
 
Mearra Nieidalla kaikki hyvin!
 

JPEG image

JPEG image