Re: Colon, here we come

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Sat 30 Jan 2016 18:52
Lauantai 30.1
Sijaintimme 09:22.1N 79:57.1W
Tanaan Marra Nieidan miehistolla on merkittava paiva.  Vuonna 1958 syntynyt Micke taytti tanaan 58 vuotta. Sellaista tapahtuu aika harvoin ihmisen elamassa. Sita juhlittiin asianmukaisesti kakulla ja kuohuvalla. Lauloimme myos tietysti kuuluvalla aanella paivan sankarille aamulla kello 06:15. Micke vaikutti seremoniasta oikein ilahtuneelta ja jopa yllattyneelta. Naapuriveneetkin saivat samalla varhaisen mutta ihanan heratyksen.
Myos taman paivan Mearra Nieida oli tiukasta laiturissa, mutta miehisto lahti kokopaivan retkelle viidakkoon, heti kun Micken juhlallisuuksista selvittiin.
Aamulla kello 7 hyppasimme bussiin. Ajoimme  n reilun tunnin etelaa kohti Charges- joen rannalle. Siella hyppasimme kapeisiin, yhdesta puusta vuoltuihin intiaanikanootteihin. Noin 8 henkea per vene ja veneen perassa 20 heppainen Suzuki peramoottori. Vajaan tunnin verran taitoimme ylajuoksua Embera- intiaanien kylaan. Matkan taitoimme siis  viidakon lapi ja naimme veneesta muutamia elaimia, melkoisen suuren iguaanan ja puussa roikkuneen parimetrisen kaarmeen. Yhdesta venekunnasta havaittiin myos pieni alligaattori. Venematka oli oikein mukava ja ympariston tarkkailu oli kiinnostavaa. Lopulta paasimme intiaanikylaan. Kylassa oli 30 majaa eli kotia ja 141 asukasta. Kylassa oli myos koulu, jalkapallokentta ja yhteinen kylan paarakennus. Meille kerrottiin intiaanien elamasta, historiasta ja nykypaivasta. Embera intiaanit ovat alkujaan asuneet Panaman ja Kolumbian rajalla. Perinteisesti he ovat jokivarsi-intiaaneja jotka ovat elaneet metsastaen ja kalastaen. Elama Kolumbian rajaviidakossa alkoi 50-luvulla olemaan hiukan levotonta, syyna kolumbialaisten huumetouhut. Intiaanit loysivat kuitenkin taman Chagres- joen varrelta uuden ja turvallisemman alueen asua. 60-luvulla Panaman hallitus paatti etta Chagres- joen alue ymparoivine viidakkoineen julistettiin kansallispuistoksi. Paatoksen hyva puoli oli se, etta Embera- intiaanit saivat rauhassa alueella asustella, mutta huono puoli se, etta metsastys ja puiden kaataminen oli sitten kiellettya. Kalastaminen oli ihan jees. Embera- intiaaneja on kaikkiaan reilut 24 000 ja he voivat ihan hyvin ja esittelevat omaa kulttuuriaan ylpeina. Paikassa oli hiukan turismimeininkia ja kasitoiden myyntia, tanssi- ja musiikkiesityksia ja lopuksi kiersi kolehti lasten koulun hyvaksi. Ehka samanlainen on englantilaisten turistien fiilis kun he viettavat joulua Lapissa joulupukkia ihmetellessa, porosafarilla tai kodassa poronkaristysta syodessa juuri ennen Lapin kastetta. Mutta ei siina mitaan, vanhoja perinteita kunnioittaen ja alkuperaiskansoja arvostaen hienon paivan vietimme.
Kaikkinensa oikein kiva paiva.
Huomenna on sitten yksi Mearra Nieidan maailmanymparipurjehduksen kohokohta eli Panaman kanavan lapiajo. Ajo kestaa noin reilun vuorokauden.
Voitte mahdollisesti jopa livena seurata Mearra Nieidan etenemista Atlantilta Tyynelle valtamerelle. Nettiosoite on www.pancanal.com ja sielta loytyy livekameroita. Kerromme huomenna tarkemmin kun tiedamme milloin lahdemme liikkeelle ja milloin olemme suluilla. Ehka voitte nahda meista vilahduksen livekameroissa. Joka tapauksessa tulemme vilkuttamaan jokaiselle mahdolliselle kameralle.
Nyt menemme ajoissa nukkumaan, silla huomenna on jannittava paiva.

JPEG image

JPEG image