Merellä taas

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Sun 6 Nov 2016 15:21
6.11.2016
 
 
Sijaintimme 22:46.6S 52:12.9E
 

Loppujen lopuksi päätimme lykätä lähtöämme Reunioista lauantai-aamuun.  Perjantai-illaksi oli luvassa ikävän tuntuista keliä: melkein 20 m/s tuulta ja etuvastaista 4 metrin maininkia. Ei keksitty miksi tuo olisi pitänyt kokea. Kaikki muut veneet lähtivät, joten saimme rannan WLANin ihan omaan käyttöömme.  Illan päätteeksi mentiin Le Portin kaupunkiin syömään erittäin herkullinen ranskalainen illallinen. Matkalle kyliltä veneelle dinnerin jälkeen poikkesimme vielä merimieskapakassa, jota piti vanhempi ranskalainen pariskunta. Etenkin herra oli erikoistunut kaikenmakuisiin rommeihin ja baariin olikin rakennettu näyttävä rommi-alttari, jossa oli esillä paikan erimakuisia rommeja, mansikan ja vadelman mauista vaniljaan ja timjamiin.

Reunion on vuorien lisäksi kuuluisa haitiheydestään.  Beachit ja satama-altaat on täynnä varoitustauluja, joissa uiminen kielletään ehdottomasti.  Ainoastaan yhdellä beachillä, jossa on haiverkot on turvallista uida. Nyt verkko oli rikki eikä Sakke päässyt sinnekään kite-surfaamaan.  Kapteeni joutui melkein uhmaamaan kohtaloa; kun lähdimme rannasta niin veneen loki ei lähtenyt pyörimään. Pekka oli jo pukenut uimahousut jalkaan ja valmistautui hyppäämään haiden sekaan, kun kaikeksi onneksi nopeusmittari lähtikin toimimaan. Samalla hetkellä kaiku kertoi veneen alla olevan jotain kookasta 4 metrin syvyydessä...

Tuuli oli alkumatkan hankala. Ennustetun myötäisen sijaan saimme pitkään vastatuulta ja melkoista ristiaallokkoa. Reunionin saari on niin korkea ja lämmin, että se imee merituulta kaukaa mereltä. Vasta kuuden tunnin seilauksen jälkeen tuuli ja aallot kääntyivät takamyötäisiksi.  Tuulta ja aaltoa oli edelleen turhan paljon 12..14 m/s aamuun asti. Iltapäivällä tuuli ja sen myötä aallot laantuivat ja miehistö piti förstin coachaamat spinnusulkeiset. Blogia kirjoittaessa sunnuntai iltapäivänä etenemme komeasti kevyimmällä spinnulla mukavassa 7 m/s myötätuulessa.  Kurssi on kohti Madagaskarin eteläpäätä, johon on matkaa vielä 380 nm. Madagaskarissa emme käy emmekä halua sinne joutua, sillä meininki saarivaltiossa ei kuulemma ole ihan Disneyn piirretyn mukaista.

Lähdön lykkääminen tarkoittaa luonnollisesti sitä, että olemme WARC fleetin takaa-ajajan asemassa. Tällä hetkellä olemme pari sataa mailia muita perässä ja koitamme saada hitaimmat kiinni ennen Afrikkaa.   Tämä legi Reunionilta Afrikan Richards Bayhin ei muutenkaan ole ihan suoraviivaista menemistä, sillä Madagaskarin eteläkärjen jälkeen meitä odottaa pahamaineinen Agulhasin virta. Sitä ei sovi ajaa navakassa vastatuulessa, koska silloin aallot kasvavat ikävän jyrkiksi. Jos tuuli on etelästä niin silloin täytyy jarrutella ja odottaa tuulen kääntymistä.

Noora on luvannut meille illalliseksi rapurisottoa ja Mearralla valmistaudutaan rapujuhliin!

Mearra Nieidalla kaikki hyvin!
 
ps. huolestuneille lukijoille tiedoksi, että Pekan kantapäät on jo hyvällä mallilla.
 

JPEG image