Helmisukellusta

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Fri 22 Apr 2016 07:32
21.4.2016
Sijaintimme 16:06.4S 145:36.3W
 
Olemme nauttineet kolme paivaa Fakarawan uskomattoman kauniista atollista ja viettäneet aikaa sukeltaen, pyöräillen ja helmiteollisuuteen tutustuen. Emme ankkuroineet Rotuavan kylän edustalle, vaan tukikohtamme on ollut kylän eteläpuolella oleva Paparara –niminen bungalow hostelli, jossa olemme olleet ainoat asiakkaat. Pelkomme turistipaikasta osoittautui täysin turhaksi, sillä kylä oli pieni kaksine kauppoineen ja muutamine lounasravintoloineen. Rantamajat, terassit merelle, uimaranta terassilta, sukellusoperaattori heti laiturilla, kanootteja, polkupyörät – siinä lyhyesti hostellimme varustelutaso. Emäntämme Corinna on mielestämme saaren ja myös koko Tuamotun paras kokki – tässä suhteessa eteläisen salmen valtiatar Annabella oli oikeassa. Yöllä meidät tuudittaa uneen atollin ulkopuolen maininkien kumea pauhu ja samaan aikaan rantamajan terassille loiskuvat sisämeren pienet terävät aallot. Ainoa harmi tässä paratiisissa on innokas kukko, joka kiekuu kovalla äänellä jo ennen auringon nousua.
 
Polkupyörä on hieno kulkuneuvo atollilla. Mäkiä ei ole ja meri näkyy kapealla atollilla molemmin puolin tietä. Lisäksi pyörän ajoviima on tervetullut viilentävä ylellisyys kun poljemme 34 asteen lämmössä kylän ja bungalowin väliä. Mielenkiintoinen pyöräilykohde oli helmenkasvatusfarmi, jossa tutustuimme helmenviljelyyn ja kasvatukseen aina koruksi asti. Helmenviljely on tällä atollilla tärkeä elinkeino ja alueen erikoisuus ovat mustat tai pikemminkin sinisen harmaat helmet. Täällä kasvava simpukkalaji tuottaa harvinaisia värillisiä helmiä. Saaren pienestä yhteisöstä kertoo se, että helmien tuottaja olikin emäntämme aviomiehen veli ja korutaiteilija oli tuottajan tytär.
 
Jaana, Jukka ja Martti tutustuivat omassa rannassamme nuoreen pariin, joka oli juuri muuttanut tänne Malediiveiltä ja aloittanut sukellusoperaattoriyrityksen. Tämä kuuma ryhmä sukelsikin sitten joka päivä aamuin ja illoin verestäen monta vuotta säästöliekillä olleita sukellustaitojaan ja tämän suuren innostuksen siivittämänä keskustelimme iltaisin erilaisista hengitystekniikoista. Fakarawan pohjoisen salmen virta, joka kuljettaa läpi syvän sinisen meren ja halki korallikenttien, teki miehistöömme suuren vaikutuksen.
 
Huomenna nostamme ankkurin ja suuntaamme kohti läheistä kylää bunkraamaan polttoainetta ja ruokaa. Ilta-auringossa suotuisassa virrassa on tarkoitus jättää täma atolli ja purjehtia kohti Mooreaa. Sinne meillä on matkaa 150 mailia.
 
Mearra Nieidalla kaikki hyvin!
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image