Vanuatu, Luganville - Bundaberg, Australia 1027 Nm

Sans Peur
Grete & Fred Vithen
Sun 3 Nov 2019 11:13
P1080959.jpg
Change of plans. Approaching Chesterfield Reef in the dark. Not an option for us. We continue our sail towards Bundy.
P1080961.jpg
Three big bird visitors making a big mess. The amount of poop was just incredible, in just one night.
P1080986.jpg
There we are safe in Bundaberg Port Marine. Feels incredible good. 
P1080931.jpg
Chinese captain on this Singapore ship offered us wine and beer. Wow! He thought we was a incredible romantic couple.
P1080950.jpg
7 days sailing journey. 4 very rough. 2 nice and 18 hours of motoring. Flat see and Mr Perkins working we relaxed.
P1080952.jpg
Pomplemousse (like big grapefruit), the last for ever. We will miss them. Our bananas went bananas as usual. All yellow at the same time.
P1080979.jpg
They are very strikt here in OZ. Basically everything went overboard during the passage. Freezer and fridge is empty. ll fruit and veggies gone.
But ... no problem. Australia really feels like Paradise after all these small poor super expensive islands nations.
Here you can get basically everything we long for.
P1080937.jpg
Another beautiful Mai Mai (Dorado).
P1080983.jpg
WOW!! Bundaberg. You start with a local speciality, Dark & Stormy (Bundaberg Rum with Ginger Beer). 
Feels so good to be here. 
P1080964.jpg
In the middle of nowhere  you change courtesy flag, from New Caledonia to Australia.
P1080968.jpg
Close!

This is our letter, in Swedish, to our two daughters concerning our last major sailing passage this season:

Hej kära älsklingar,

Vi har just passerat ”main land” New Caledonia, inte så nära, för kursen är satt mot Chesterfield Reef som tillhör New C.

Klockan är nästan 11 på förmiddagen. Klar blå himmel, lagom vågar, lagom vindar och farten är mellan 5 till 7,5 knop. 

Solpanelen jobbar bra, vi gör av med mycket lite el trots att vi ju har igång, kyl, frys, autopilot och instrumenten. Inatt har vi sovit båda två. SÅ skönt!

Vi njuter, läser och småfixar.

Första dagen och natten var hemska. Vi satt tillsammans i hörnan på baboard sidan och försökta hålla fast och undvika alla saltvattens kaskader som hela tiden kom in över båten. Sara och Alex vet hur det ärpastedGraphic.png

Ingen sömn på natten heller, bara jobbigt jobbigt. Senare igår blev allt lite bättre och som sagt så är det nu en härlig segling.

Vet inte riktigt när vi ev ankommer till Chesterfield men är det mörkt går det ju inte. Har vi fortfarande så bra vindar så kanske vi helt enkelt hoppar över och fortsätter med kurs mot Bundaberg.

På tal om Bundaberg, så köpta vi ett par flaskor Bundeberg Rom, testade en lilla en igår em, whaoo vilken stark och annorlunda rom smak men så är det oxå 57%!!!

Max rekommenderade att testa ”Dark and Stormy".....Bundy rum with Bundy ginger beer!

Har ni testat det?

Nu blev jag avbruten! En röst på WHF-n ”sailingboat, sailingboat, this is ????( hörde inte namnet) do you reach me?” Jag sprang upp och såg att det var ett stort cargo ship som var på väg att korsa våran väg. Pappa grabbar WHF-n och svarar. Sedan frågar han ”är du en motorbåt?” Ridå??!!pastedGraphic.png Jag sufflerar ”cargo ship”!!! 

”No no säjer captainen, vi transporterar trästammar från NZ till China” Sedan pratar dom vidare och han frågor om hur många vi är ombord. Pappa svarar att det är han plus fru.

”How romantic!” Säjer han och skrattar. ” Behöver ni lite öl och vin?” ”Vi kan skicka ut lite till er som ni kan plocka upp!” 

Var snällt säjer vi men vi har så det räcker. Det har alldrig hänt oss förut att ett cargo ship eller annant stort skepp har anropat oss. Det var verkligen trevligt.

Sedan har vi fiskat fisk idag. Tre stycken!!

1) Måste ha varit en liten en, pappa såg den i vattnet men ingen ljud från winchen. Den slet sig.

2) En fin stor MaiMai, kämpade på som vanligt. Nästan inne på båten skulle pappa sätta ett snöra in genom gällarna men det gick åt skogen. Den slet sig stackarn, död och blir säkert hajmat.

3) Något som kämpade som pokker. Var en baracuda med väldiga huggtänder. Nej nog inget för oss plus att dom säjer att baracuda äter korallfisk och det kan vara risk för att dom har seguatera. Han fick få tillbaka livet i havet. En ful jäkel var det.

Inget mer fiske idag, nya tag i morgon. Alla våra bananer är gula nu!! Åh nej, banan morgon, middag och kväll!!


Pappa undrar om ni kan se oss på Marine Traffic??


Idag, lördag, vi är lite mer än halvvägs!!!


Igår kollade vi lite på solpanel monitorn som sitter nere vid batterierna. Vi tyckte att den gav för lite power. Inget fel som vi kunde se.

Så imorse då pappa kommer upp i cockpit vid soluppgång sitter det tre havsfåglar på solpanelen. Dom sitter på kanten med rövi in mot panelen, pappa ser alla sex fötter och sedan böjar alla tre huvuden och glor på pappa. Kafferep under natten, väldigt bekvämt att sitta där och skvallra. Det tycker inte vi för dom har totalt nerskitit både dinghy och solpanel. Inte kul, det var bara att gå igång med rengöring av allt. Inte konstig att panelen inte gav full power med all den skiten. I fortsättningen ska vi verkligen kolla under natten plus att vi ska hänga upp lite plast som kan rassla och kanske göra dom rädda.


So far har vi inte haft någon fiskelycka idag. Pappa vill ha en yellowfin tuna. 

Väder och vind är bra!!


Natten till idag, söndag, då försvann vinden. Helt vindstilla!! Mr Perkins får jobba nu. Väldigt snällt hav så då får vi fixa lite här och där. Inte vanligt för denna ocean!

På kvällen landade två fåglar på solpanelen! Pappa fick ta på hårdhandskarna för att få bort dom. Konstiga fåglar, tittar på oss som om vi är dumma i huvudet?? Kan vi få sitta här eller?? Dom har en sån attityd!! Två bastanta satt på solpanelen, pappa fick använda fiskkroken för att få bort dom! Ordentliga bang på röbetan men dom hade svårt att ge sig av. Dom såg väldigt förnärmade ut! Är det verkligen normalt, undrar pappa??


Sedan under natten kollade vi båda med ljus att ingen satt på panelen. Det var grönt!! Men ta mig fan, tror ni inte en har suttit på biminin, utan vi har upptäckt den, och skitit så in i helvete....!! Jag tror inte det är sant när jag ser det i morgonsolen, och tro det eller ej, jävelskapet sitter kvar?!! Det tog tid att få den satan bort, fick ju inte skrika hur mycket som helst eftersom pappa sov.

Ja då var det bara att starta rengöring igen och trots det, ser det inte så trevligt ut. Hoppas solen  lekar fläckarna. Konstigt bajs dom har.

Vi har haft fåglar ombord förut, och dom är välkomna, ofta utmattade, en dog till och med, men dessa möjdyr vill vi inte ha och dessutom finns det rev överallt där dom kan vila.

Inatt blir det inspektering överallt vid varje watch!!

Nu väntar vi på lite mera vind, vi kan ju inte motorisera hela vägen till Bundaberg.

Är det lugnet före stormen?

Nä vid 18.00-tiden fick vi vind igen, härligt! Nu seglar vi på för fullt igen.

Sans Peur är en otrolig båt, bara hon får lite vind, och med alla segel uppe så gör vi bra fart trots att hon är lite tung i baken.


Idag är det måndag och vi hoppas ni alla har haft en trevlig week end.

Vi har haft besök igen. Jag fick schassa bort en som satt på solpanelen, ingen bajs. Pappa fick jaga bort en som satt längst framme vid ankrat, hade hunnit klatta lite och sedan har en klump suttit längst uppe i masten och böjt windvainen lite... jäkla klump skrällen.

Vi har bra fart och om det hållar i sig är vi nog framme onsdag förmiddag.


Idag är det nu tisdag eftermiddag. Jobbig natt och dag, det blåsar hårt men det är vågarna som ger oss problem. Allt åker runt i en röra, svårt att göra något men men....

Fan ge dom som ger upp. I massa gungeligung har vi trollat bort all gin, rom, ouzo, ricard. Nu ligger allt i vinägerdunkar, plastflaskor som liknar vatten och i ”spolvattnet” på toan är nu den ena hellt full med ouzo!! Nu gäller det att inte ta fel flaska hahah!!!!

Sedan har vi slängt en massa mat och grönsaker. Lika väl att bli av med allt som ju som alltid bara är halvdant. Nya goa shoppingsrunder i OZ. Vi pratar redan om besök på IKEA, ja det förstår ni säkert. Kaviar, knäcke, sill o lax! Kanske tom köttbullar!!

Har just passerat en färdled för cargo ships. Det blev några stycken men det var inget problem. 

Ja vågarna är jobbiga, ska sedan försöka steka lite kycklingfile, för kyckling är verkligen  et no, no i Australien. På gott o ont så har vi fått rensat ut lite oxå.


Mindre än 100 NM kvar. Ska bli så skönt, vi är båda trötta, saknar sömn och kroppen är trött efter ingen vila. 

Hoppas det går bra med investigation när Bio Security kommer ombord, men vi kan inte vara den värsta segelbåten när det gäller ordning o reda. Cross fingers!!!

Förresten så var det inga bajsmonstrar ombord inatt, det var väl för tuffa vindar för dom. Skönt att slippa dom. Pappa ska köpa bazuka för framtiden, finns det att köpa på Cools eller Woolworth???


Härligt att snart vara framme, om allt går väl, så blir det på fm imorgon. Längtar!! Då får vi höres så fort vi är klara med BS och har tillstånd till att lämna båten.


Ca 4,5 timmar kvar. Vinden och vågarna har lugnat sig eftersom vi får lä från Fraser Island. Klockan är 05.20 och pappa knoppar.


Nu är vi här!!! Goodday Australia!!

Ankom hit 09.30 lokal tid. All inclearing är just nu klart.

En Bio Security först, ställde massa frågor och tittade runt lite. Sedan bar det 6 pers från ABC (Australien Border Control) plus en hund. Kollade inget inne i båten, så spriten hade inte varit ett problem men det vet man ju inte. Sedan en snubbe som förklarade lite om reglar i Queensland. Och sedan igen kom tre man stark från Bio S och två var här i marinan för att lära sig och dom gick verkligen igenom ALLT!

Dom hittade lite myror som dom tog med för undersökning. Säkert inget problem.

Klockan har hunnit bli 14, vi tar en kold bajer och ska sedan till marinakontoret och checka in och så hoppas vi på lite internet.

SKÖNT att vara här!!!

Puss o kram till er alla!! MaD


And this is a poor translation in English (sorry):


Vanuatu, Luganville - Bundaberg, Australia  


16 - 23 October, 7 days & 3 hours, 1027 Nm. Our last long passage this sailing season.

 

We have just passed ”main land” New Caledonia, not close, because our course is Chesterfield Reef, situated in the Coral Sea and belonging to New Caledonia.

It’s 11 am, clear blue sky, the waves are ok, the wind is ok, and our speed is between 5-7,5 knots.

The solar panel is working well, we are not using much electricity, even though the frigde, the freezer, the autopilot and instruments is running.

This night we managed sleep well.

We are fine; reading, or just relaxing, enjoying the sun and fixing small items.


The first 24 hours was very rough and demanding. We were just sitting in the corner at the starboard side in the cockpit, trying to hold on an to avoid the cascades of water splashing in from time to time.

Almost no sleep that first night!


Later yesterday things got better and now we are sailing in a very pleasant way.

Don’t know when we will arrive at Chesterfield Reef. If it is dark when we are approaching we 

will skip it. Instead, if the winds are still favourable, we will rather continue to Bundaberg.


Thinking of Bundaberg, we bought a couple of Bundaberg Rum, duty free, in Port Vila. 

Yesterday we had a sun downer. Very tasty and ... whooho, very very strong, 57%!!

Max, our good friend (Australien) recommended us to try ”Dark & Stormy” Bundy Rum with Bundy Ginger Beer!! So nice (but dangerous)!!


Suddenly we heard a voice on the WHF, ”sailingboat, sailingboat...this is ?? (Couldn’t hear the name) do you read me?? I ran up on deck and there it was, a big cargo ship not so far away.

Fred answered on the VHF. The captain told us they were going from NZ to China, transporting logs. Then Fred and the captain had a nice chat. Fred told him we were just the two of us onboard and he said ” Oh so romantic!!” and he was laughing!!

Then he said ”if you need some vine and beer we can just through it in the water and you pick it up!”

Thank you SO much but we are fine!!!

We never have had any contact with cargo ships before. A very nice new experience.


Today we caught three fish.

  1. Must have been a small one. No noice from the winch and it went of the hook.
  2. A nice big MaiMai fighting as usual. Almost on the boat but he sliped away. Poor guy he will be shark food.
  3. A big fighter! A big baracuda with sharp teeth, a really nasty looking one.We don’t dare to eat baracudas because they eat coral fish which can be problem with siguatera. We let him go back in the ocean again.

No more fishing today! We will try again tomorrow. 


Our bananas went bananas today, they all went yellow at the same time. Now, bananas for breakfast, lunch and dinner.


Today is Saturday and we are more than half way.


Yesterday we took a look at the solar panel monitor. A very sunny day.

We felt it gave too little power. Nothing wrong as far we could see. Strange??

This morning when Fred comes up in the cockpit at sunrise, there are three big sea birds relaxing on the solar panel. They sit on the edge with their asses facing the panel, Fred see all six feet and then all three of them bends their heads and glances at Fred. Coffee rope during the night, very comfortable to sit there and gossip. No thank you! Dinghy and solar panel totally covered in shit. 

Not very much fun! No wonder the panel didn't give full power totally covered in bird poop. In the future we will really have to check during the our night watch and chase them away.


So far we have not had any luck catching fish today. Fred wants a yellowfin tuna.

Weather and wind conditions are good, both for sailing and fishing!!


This night the wind disappeared. Only 6 to 8 knots. Mr Perkins gets to work. 

Very calm and nice sea so then we take the advantage and fix a little here and there. Quite rare for this ocean!

In the evening two birds arrived again on the solar panel! Fred had to fight them to get rid of them. Strange birds, looking at us like we're stupid?! Are we not allowed to sit here? They have such an attitude !! Again two bastards sat on the solar panel, Fred had to use the fish hook to remove them! Real bang on the ass but they had a hard time giving up. They looked very offended! Is this behaviour really normal, Fred wonders??


We have had birds on board before, and they are welcome, often exhausted, one even died. They are far away from home.

Tonight there is inspection everywhere at every watch!!


Now we wait for a bit more wind. No way we can motor all the way to Bundaberg.

Is this the calm before the storm?

Right, at 18.00 we get wind, great! Now we are sailing again!

Sans Peur is an incredible boat,  if she only gets some wind, and with all the sails up we make good speed despite being so heavy (26 tons).


Today is Monday.

We have had visits again. I had to chase away one who sat on the solar panel, no poop. Fred had to chase away one who sat at the front at the anchor, and then a lump of bird has sat at the top of the mast and bent the wind vain. 


We make good speed and if it lasts, we will probably be in Bundaberg by Wednesday morning.


It is now Tuesday afternoon. Tough night and day, it blows hard but it is the waves  coming in from port side that cause us problems. Everything onboard is a mess, hard to do anything.


We throw out a lot of food and vegetables. Just as well to get rid of everything. 

New good shopping is around the corner. We are already talking about a visit to IKEA, Kalles Caviar, Herrings and Salmon! Maybe even meatballs !!


Just passed a “freeway” for cargo ships. There were a few ships but big distances and no problems.

The waves are making life on board a bit hard and uncomfortable.


Less than 100 NM left now. Looking forward to arrive in Bundy. 

We are both a bit tired now, lack of sleep, and the body need to rest and recover.


Hope inspections goes well when Bio Security & Timber comes on board. Cross fingers !!!


By the way, there were no poop monsters on board this night, probably too much wind for them. Fred wants to a buy a bazooka for the future, can you buy those things at Coles or Woolworth ???


Great to be there soon, if everything goes well, it will be tomorrow morning. Longing so much!!


About 4.5 hours left. 05:20 in the morning. 

The winds and the waves have calmed down as we get shelter from Frazer Island. I


Now we are here!!! Gidday Australia!!


Arrived here at 09.30 local time. All inclearing is done right now.

Bio Security onboard first, they asked lots of questions and looked around a bit. Then 6 people from ABF (Australia Border Force) plus a dog came onboard.

Looking for drugs. Didn't bother about our duty free booze. Nice. Puh!

Then a Marine Officer explained a bit about rules in Queensland.

(And then, 2 days later, three men from Bio Security came and went through EVERYTHING again!

They found a wing from a termite. Scary. In the end apparently no problem.)

It’s now 2 o’clock, time for a cold beer, then go to the marina office and check in.

So GREAT to be here!!!