Söndag i Hindeloopen

Sans Peur
Grete & Fred Vithen
Sun 25 May 2014 17:06

image/jpg

Stolt skipper på väg ut ur marinan…. Rena labyrinten men det gick ok, trots att kölen var helt uppe.
Auto piloten måste testas. Ena “tacking” funktionen, port side, funkar inte. 

image/jpg

Köttbullar från IKEA, avnjutas i deckhouse, enkelt fixat och riktigt gott tycker vi…. Lingonsylten fattas, attans. 

image/jpg


Roddidotdot överallt på båten, allt är upp och ner i en salig röra men så småningom blir det nog bra…. 
Detta normaltillståndet just nu.

image/jpg


Solnedgång över Jackthaven Hindeloopen

Jaha nu går vi in i sista veckan här i Hindeloopen. Det är söndag och vi är just hemkomna från en härlig fietstur, dvs cyckeltur, här i Holland heter en cykel fiest, hvor har dom fått det ifrån???? Så långt ifrån bicyckle och cykel som helst. Dom använder ju normalt så många engelska ord, konstigt.
I alla fall en härlig tur längs “diken” (vallen) som sträcker sig längs IJselmeer och skyddar allt innanför , vi ligger ca tre meter under havsytan, känns lite konstigt.
En glass i grannbyn, Molkwerum, vi tyckte vi förtjänade det efter en dags arbete. I söndagens fina väder har vi rensat bort en gammal möglig tätning och ersatt den med en ny fin vit efter alla konstens regler, det är där den nyrengjorda sprayhooden ska sitta. Låter inte som nåt större projekt men ALLT på en båt är finlirprojekt och tar så otroligt med tid och tålamod. Det ska ju funka i ur och skur och dessutom vara ögonfröjd.
Vi är nöjda med dagen och snart blir det dusch och välförtjänt renkrubbning. Just nu internettar vi med ett litet glas välkyt Albarino, Gallisik specialitet  (fick smak för det när vi knallade Caminon). Om allt går som planerat så ska vi, i morgon, få besök av Don som ska rengöra teakdäcket men man vet aldrig om han dyker upp. Han har sin högsäsong just nu så vi får se. Hade varit så skönt att få däcket ordentligt rent och att slippa se alla gröna alger som frodas överallt. Passar inte alls på en välhållen båt…. bort, bort, bort. 
Söndag kväll och lugnet sänker sig som vanligt här i marinan när alla weekend seglare åker hem.
Nästa måndag seglar vi till Makkum där vi skal ligga nära intill Gebr van Eikheuzen, som ska installera en del nya grejor på båten. Det är dom som från början har installerat all el ombord. Skrovet är också tillverkat i Makkum, så skutan Sans Peur åker hem till sin födelsehamn kan man väl säga. Makkum är också en fin liten Frisisk by, där finns flera yacht varv, fina kanaler, marina och en mysig bykärna.
En vecka till här i Hindeloopen, inte fy skam, här är riktigt härligt och vi har lärt känna en hel del trevliga människor som jobbar här i marinan (störst i Holland).
Det luktar riktigt gott från köket nu. “Varkenshaas” (fläskfile) vankas. Mumsigt!