Brev till seglarvänner från Trinidad

Sans Peur
Grete & Fred Vithen
Tue 13 Feb 2018 14:17
Chaguaramas, Trinidad, 13 feb

Hej seglarvännarer,
Vi ligger och gungar lugnt och stilla vid en boj här i bukten nu. Skönt!
Skön bris. Nära till varv och marinor. Igår checkade vi in enkelt, billigt (totalkostnad mindre än 10 USD for både in resp utcheckning😁) och utan problem.
Ordentligt trötta efter ca 200 Nm:s segling från Bridgetown, Barbados. Det blev två tuffa nätter. Ordentligt upprört hav med stora konstiga vågor och en del kastvindar.
Blev inte mycket sömn. Roberto lämnade på Barbados så nu är det bara vi två igen. 
Ankom hit igår vid 7:30. Lummigt, kulligt och grönt. Känns tropiskt. Och pelikanerna gillar vi.
Måndag, dvs igår, och Tisdag, idag, är det karneval i Port of Spain (huvudstaden) här på ön.
Även om vi var ordentligt trötta igår efter bara 4 timmars sömn tog vi en sorts delad taxi in till den kaotiskt uppspelta staden tillsamman med grabbarna på båten ASH.
Vilket liv! Karnevalståg och utklädda och lättklädda människor paraderade och dansade genom stadens gator till alarmerande hög musik. Helt tokigt, men på ett trevligt sätt. Rytmen finns där hos alla oberoende av ålder eller kroppsform. Ser faktiskt mer häftigt sensuellt ut när de riktigt smällfeta lättklädda frodiga matroserna drar igång sitt dansande, allt liksom rör sig. 
Senare idag är det dags igen. Blir nog mer av samma sak.  
Vi gillade Barbados. Inga konstigheter att cleara in eller ut men betydligt dyrare och mycket mer tidskrävande och administrativt stök. Dom gillar pappar, pappersexercis och stämplar här. Detta plus vänstertrafiken har de helt säkert ärvt av Britterna.
Betydligt billigare här på Trinidad än Barbados, åtminstone om man undviker turistställena.
Mat och dryck på Barbados var svindyrt tyckte vi. Inte mycket att handla heller. Ja hur har de som bor här råd det frågor vi oss.
Efter ett par nätter på svaj i Carlise Bay, sandstranden utanför Bridgetown, fick vi nog av svallet och flyttande in mitt i staden via en kanal och en broöppning till en liten marina, Careenage Marina. 50 USD per natt med vatten och el, min 3 nätter. Dyrt och samma pris för alla båtar oberoende storlek. 
Kändes ändå bra och säkert att vara mitt i smeten. Med nära till de mest populära vattenhålen.
Här splittrades också vår lilla armada, Viking Explorers med ett 15tal segelbåtar. Vi gick söderut plus en liten båt till, Ash med tre ungdomar ombord. Några valde Grenada och Grenadinerna. Andra gick norrut till St Lucia och Martinique.
Har faktiskt varit riktigt kul att lära känna denna udda skara av alla möjliga åldrar och båttyper, många skrämmande små. Kul med seglarvänner som man kan dela sina gemensamma erfarenheter och problem med. Många festliga ögonblick och skratt blev det.
Seglingen med 2 yankess utspirade som enda segel, som vi också kunde reva genom att furla båda samtidigt, fungerade fantastiskt bra. Vi har inte haft några som helst problem eller skador. Autopiloten, viktigaste besättningsmedlemmen, gjorde sitt jobb utan att gnälla en enda gång. Generatorn tuffade på några timmar varje dag. Klart att man oroade sig där på kajen i Las Palmas. Sans Peur har verkligen tjänat oss väl, trygg och säker.
Och tre vackra Dorados plus en Wahoo lyckades vi fånga på vägen. Läckerheter. Mumsigt!
Vi ska träffa vår water maker installatör på torsdag. Efter att den är installerad tar vi oss sedan till Grenada & Grenadinerna via Tobago.
Blir nog inget US med båt för oss. Vi stannar här nere under orkansösongen. Var har vi inte bestämt än. Finns att välja på; Trinidad, Grenada, Surinam ...
Under orkansäsongen drar vi helt säkert till Australien för att hälsa på vår dotter Karolina och Victor och barnbarnet Felix i Melbourne.

Hälsningar
Grete och Fred

PS Nu är det slut med goda billiga viner från Lidl, det kommer vi att sakna, och GTn måste bytas ut mot lokal Rom & Cola, det kan vi leva med.