Inflyttning

Sans Peur
Grete & Fred Vithen
Thu 1 May 2014 11:00
Den 1 maj flytter vi in.
Dagen innan har vi varit på IKEA Groningen och storshoppat. Vi försöker tänka till och får väl med det mesta (utom underlakan, satan). Sedan är åker vi till Leeuwarden för där finns MediaMarkt. TV, värmeelement, dammsugare och luktavfuktare blir inhandlat och allt är välkommet onboard. 
Värmaren ger snabbt en trevlig värme och fuktavfuktaren ger direkt resultat. Dagen efter, ingen fukt överhuvudtaget. Skönt!! Fred var mycket bekymrad under våran första natt ombord. ALLT var fuktigt, det bara rann vatten under fönstren... Inte bra alls
Utan hyrbilen hade vi varit helt lost. Hindeloopen är en mysig riktigt mysig frisisk semester-seglar-by, men ligger avskiljt. 
Några dagar senare. Det är mycket  att tänka på men vi har nåt en bra bit på vägen redan tycker vi, det är ju bara fem dagar. Johan,vår mäklare är bra och sedan har vi Marinus som är en allt i allo från de Valk men bäst av allt är att vi börjar lära oss båten och det är ju det absolut viktigaste. Vi yrar runt ibland och undrar vad vi hålller på med.
Lördag var vi i Lemmer, precis som Hindeloopen så otroligt trevligt och mysigt. En fin skeppshandelmed med allt vad man behöver. Också i Bakhuizen finns en boatshop, fylld med all sköns seglarbråte från golv till tak, som drivs av två original, far och son, lite udda men duktiga och hjälpsamma.
Gasen bör checkas men ska vara ok installerad enligt Mr Dros. Men inte ..... Skönt att man har en Fred ombord, fixare och noga med detaljer ...... Det visar sig att gasen inte är helt riktigt korrekt installerad enl dagens normer och del måste bytas, inte bara slangar. Mr Dross har missat en del! Aj, aj ... Känns kanon att veta att det nu är rätt monterat och med de rätta grejorna men det blev många turer fram och tillbaka till både Lemmer och Bakhuizen innan Fred fick ihop allting. Sedan har vi beställt besiktning av gasen av en auktoriserad gas-installations-testare. Allt måste vara korrekt och funktionsdugligt enligt konstens alla regler. Gas funkar fint ombord men inget att leka med och läckage vill vi inte ha. Hua! (Inspektion gjord 14 maj. Allting perfekt, skönt att veta. En detalj mindre att tänka på.)  
Vattentanken ska tömmas och det går ju lätt, öppna alla kranar och duschen på akterdäck. Sedan ska den inspekteras. Var fan är den (tog en bra stund innan vi hittade den under batteribanken i styrhytten)? Till sist ska Puratank hällas i, medel som rensar tanken och alla slangar mm. Väntan 24 tim och sedan har vi rent säkert vatten ombord. Ja inte går det fort. Skönt vi har all tid i världen.
Båten kommar att registreras i Hindeloopen NL. Bra. Tar en månad och kostar en ordentlig slant (1300 €). Allt som har med båt kostar skjortan men det visste vi ju.
Seglen ska ha uv-skydd. Vi lastar in 3 segel, spray hood och skydden till “ratten” och däckbordet (nästan det inte får plats i vår minihyrbil). GLAD ÖVERRASKNING!
UV-skydd finns redan (Mr Dros, inspektören, hade nog glömt brillorna) och seglen är som nya, knappt använda. De Vries (alla heter de Vries här i Friesland har vi nu förstått) Zeilmakerij i Lemmer ska rengöra allting, plus se över alla sömmar och impregnera spray hood och skydden (kostar 800 €, svart).
Vi lär oss nytt varje dag. 4 maj, genomgång av alla luckor. Motorn? Fred ligger i motorrummet. Mycket nytt att lära.

image/jpg

 

Alla är vänliga här i Friesland, på frisiska Fryslan. 
Vackert överallt, speciellt. Får och hästar. Bönderna vänder hö och allt fint grönt. Blommor. Småbyar. Kanaler och båtliv överallt.
En härlig tid.