40:39.64N 17:57.81E

Valentina
Wed 23 Jul 2014 12:42

Joonian meren ylitys sujui liiankin leppoisissa tuulissa, mikä merkitsi pääosin koneella ajoa. Tähän aikaan vuodesta jos jää odottelemaan kaikin puolin sopivaa sääikkunaa, odotuksesta voi tulla pitkä. Me olemme nyt Sisiliasta saakka jatkaneet kahdestaan ja purjehdus on enemmän luonteeltaan siirtopurjehdusta, koska kohta meidän on hakeuduttava talvehtimissatamaan, sillä Helinällä alkavat työt elokuun puolenvälin jälkeen.

 

Kierrettyämme saappaan koron oli mantereen puolella järjestetty puolen tunnin ilotulitus. Heti sen perään alkoi välkkyä luonnon ilotulitus itäisessä horisontissa. Se lähestyi meitä ja sitä kesti nelisen tuntia. Minuutin aikana oli useita ylä- ja alasalamia. En pidä erityisemmin kummastakaan ilotulituksesta. Edellinen on rahan haaskausta ja salamat taas ovat joskus vaarallisia, purjeveneellekin.

 

Kun rintama oli meidän kohdallamme, alkoi Helinän vahtivuoro. Ei aikaakaan kun rysähti niin kovaa, että Helinä uskoi salaman osuneen veneeseen. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että se oli vain läheltä piti tilanne. Veneen masto toimii ukkosenjohdattimena ja se on maadoitettu köliin. Salamaniskussa henkilövahingot sekä ulkoiset vauriot ovat yllättävän harvinaisia. Sen sijaan veneen elektroniikkaa kohtaa yleensä täystuho ja runko voi saada rakenteellisia vaurioita. On tyypillistä, että ongelmat alkavat usein ilmaantua pikku hiljaa.

 

Eräs tuttavamme oli ostanut pienen purjeveneen ja jo ensimmäisellä varsinaisella purjehdusreissulla salama iski siihen. Perheen yhteinen purjehdusharrastus jäi tähän, mutta kaveri jatkoi sitten harrastusta yksinpurjehtijana. Kerran hän huuhtoutui yli laidan, mutta jäi turvavaljaiden varassa roikkumaan kiinni veneestä. Nuorena ja raavaana kaverina hän onnistui kuitenkin hilaamaan itsensä takaisin kannelle.

 

Tämä tarina varmaankin on tosi, mutta yleensä kannattaa muistaa, että purjehtijat ovat tarinaniskijöitä ja kaikki tietäviä. Tämän varmaan ovat huomanneet enemmän laiturikeskusteluja, kirjallisuutta ja blogeja seuraavat. Sopivampi nimi pursiseuralle olisi valehtelijoiden klubi.

 

Ukkosrintaman mentyä ohi tuli aamusta monta tuntia vettä kuin aisaa. Tämä oli meille tämän kesän ensimmäinen kunnon sadepäivä. Puolilta päivin saavuimme poutaisessa säässä mutta vielä tummien pilvien saattelemana Brindi´iin ja olemme siis saapuneet Adrianmerelle.