42:09.18S 145:19.74E

Valentina
Fri 24 Feb 2012 03:44

Matkasimme yön yli Tasmanian karua tuulen tuivertamaa ja sateen pieksemää länsirannikkoa pohjoiseen. Port Davyen lisäksi länsirannikolla on yksi toinen suojaisa satama, Macquarie Harbour, joka on iso parikymmentä mailia pitkä lahti, jonne johtaa vain kapea muutaman kymmenen metriä leveä salmi nimeltään Hells Gates.

Salmen läpi voi ajoittain olla vaikea tai mahdoton tulla, jos isompi aallokko osuu suuaukolle. Syvyyttä on vain neljä metriä ja veden ulosvirtaus saattaa olla neljäkin solmua. Ei ihme jos olosuhteet voivat joskus olla vaikeat. Salmen nimi ei kuitenkaan johdu tästä.

Macquarie Harbourissa sijaitsi, kuinka ollakaan, rangaistussiirtokunta Sarah Islandilla. Sinne tuomittiin erityisen paatuneita rikollisia ja vankila oli kuuluisa julmasta kuristaan. Kun vangit aikoinaan tulivat sisään salmesta, he tiesivät saapuneensa helvetin portille. Tänne syrjäiseen kolkkaan oli hyvä tuoda rikollisia, koska luonnonolosuhteet tekivät pakenemisesta käytännössä melko mahdottoman tehtävän.

Oli olemassa myös toinenkin syy. Alueella sijaitsi hyvät metsävarat ja vangit laitettiin rakentamaan laivoja. Erityisesti mänty nimeltä huon pine oli kuuluisa, sillä se sisältää niin paljon öljyä, että se ei kelpaa laivamadoille. Tämä on voitu todeta esim. merenpohjassa olevista hylyistä. Puu on kuitenkin hyvin hidaskasvuinen ja sen elinkaari voi olla tuhat vuotta. Pian se olikin lähes loppuun hakattu. Nykyisin se on suojeltu.

Lahden pohjoisrannalla sijaitsee Strahanin kaupunki (=kylä). Se onkin Tasmanian länsirannikon ainoa kaupunki. Asutus on Tasmaniassa etupäässä keskittynyt itä- ja pohjoisrannikolle, jotka ovat suojaisampia ja rehevämpiä. Sisämaa on suurelta osin kansallispuistoa.

Löysimme kaupungin laiturista kalastaja-alusten joukosta juuri meille sopivan kolon. Tänään taidamme mennä aikaisin nukkumaan. Ohessa joitain kuvia.

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image