14:37.58N 25:24.60W

Valentina
Fri 2 Jul 2010 12:32

Ensimmäinen päivä kului heikoissa tuuliolosuhteissa, välillä tuuleskeli edestä ja välillä takaa. Pääsääntöisesti kuitenkin juuri päinvastaisesta suunnasta, mitä oli ennustettu. Välillä yritettiin purhehtia, välillä lilluttiin, sitten taas mentiin hetken aikaa koneella. Illan pimetessä tuuli heräili kuitenkin pohjoiskoilisesta, mitä olimmekin odottaneet. Ei kuin raskaasta spinnukankaasta tehty Twistler-perhospurjeemme ylös.

Loppujen lopuksi ennustettu tuulenvoimakkuus 5-8 m/s ei pitänyt lainkaan paikkaansa, vaan tuuli yltyi melko navakaksi 10-15 m/s. Aivan ylärajoilla purjeellemme. Välillä apparantti nousi yli 10 m/s ja vauhti yli kahdeksan solmun, surffeissa ylin kymmenen. Tuulenpuuskat ja isommat aallot olivat taaskin ongelma, jos ne lähtivät heittämään perää. Spinnuun nähden etuna oli se, että vain toinen puoli purjeesta luhistui. Yleensä se täyttyi taas hallitusti, mutta aina joskus pääsi paukahtamaan, mikä ei ole ollenkaan hyvä purjeelle.

Olisi pitänyt varmaan laskea purje alas. Laiskuus ja ahneus kuitenkin voittivat. Ei ole kiva keinua pimeässä keulakannella laskemassa kovassa vedossa olevaa purjetta. Laskeskelin, että ei tässä kuitenkaan mitään myrskyä pitäisi olla tulossa. Aamulla tuuli rauhoittuikin ennustettuun 6-8 m/s.  Ja maileja kertyi surkeasta alusta huolimatta ensimmäisenä vuorokautena kiitettävät 140. Ja niitä tullaan tarvitsemaan. Portugalin pasaatituulet vetelevät viimeisiin ja sen jälkeen taistellaan heikkojen tuulien ja vähäisten polttoainevarastojen kanssa.