Tonga

Valentina
Thu 4 Aug 2011 22:58

Olemme viettäneet rauhallisia päiviä pienen Neiafun kaupungin edustalla Beluga Diving sukellusyrityksen poijussa. Sukellusfirmojen lisäksi täällä on Mooringsin ja Sun Sailingin vuokravenetukikohta. Tämä saariryhmä tarjoaakin erinomaisen paikan charterveneilyyn, sillä suojaisia ankkuripaikkoja löytyy paljon muutaman mailin välein. Viikon lomapurjehdussuunnitelmat on helppo mukauttaa aina vallitsevien olosuhteisiin. Viikonlopulla meidänkin on tarkoitus lähteä tutustumaan näihin pikku saariin.

Tongan kuningaskunta ei ole erityisen vauras. Mutta ainakaan täällä ei ole suoranaista kurjuutta ja ihmiset tuntuvat onnellisilta. Kaupungilla ei ole paljon ostettavaa. Torilta saa joitain tuoretavaroita. Kaupat ovat valikoimaltaan vaatimattomampia kuin syrjäisimmät kyläkaupat Suomessa. Päivittäinen ruuanlaitto vaatisikin luovuutta, mutta onneksi täällä on kivoja pikku ravintoloita, emmekä ole viitsineet kokata itse.

Olen lukenut uutisista, että kansainvälinen talous on jälleen paniikkitunnelmissa. Kummalliseksi on mennyt talous, kun kriisejä syntyy ilman mitään syytä. Sijoitusmarkkinat kaipaisivat uudenlaisia pelisääntöjä, jotta ne eivät olisi niin herkkäliikkeisiä. Klassisen talousteorian olettamat itsesääntelymekanismit näyttävät toimivan entistä huonommin. Talouden kansainvälistyminen on tehnyt siitä entistä kaoottisempaa ja arvaamattomampaa.

Talousteoreetikot ja poliittiset päätöksentekijät pitävät itsepäisesti kiinni vanhoista oppijärjestelmistä, vaikka pitäisi olla itsestään selvää, että ne eivät toimi. Tässä pätee mielestäni vanhan kapteenin neuvo: ”jos kartta ja maasto poikkeavat, niin maasto on oikeassa.”

Kansainvälinen talous vaatii kansainvälisen päätöksentekomekanismin. Kansallisilla päätöksillä ei ohjata kansainvälistä taloutta, josta Suomenkin taloussuhdanteet ovat riippuvaisia. Maailmantalous on viime aikoina ollut laissez- faire järjestelmän kokeilukenttä. Huonosti näyttää toimivan. Osakkeiden, valuuttojen, raaka-aineiden, kiinteistöjen ja yleensä kaikkien sijoituskohteiden arvot heiluvat miten sattuu ja aiheuttavat tarpeettomia häiriöitä. Uusi kansainvälinen talousjärjestelmä näyttäisi olevan hakusessa. Mutta jotkut siellä Suomessa vielä uskovat, että asiat laitetaan kotikutoisin konstein järjestykseen.