17:48.49S 179:23.67E

Valentina
Wed 28 Sep 2011 05:30

Jatkoimme matkaa Korosta etelään. Pitkästä aikaa näimme delfiinejä. Muutaman kymmenen yksilön parvi pyöri hetken aikaa veneemme ympärillä.

Heti lähtömme jälkeen plotterimme alkoi pätkiä. Asia näytti tyypilliseltä kontaktihäiriöltä. Virta meni pois päältä ja palautui sitten itsekseen. Sitten panimme merkille, että asia tapahtui aina noin viiden minuutin välein. Aloimme ottaa kellosta aikaa. Joka kerta edellisen katkon jälkeen tuli uusi katko 5 minuutin ja 12-14 sekunnin välein. Kummallinen kontaktihäiriö, jos se on noin säännöllinen. Ajoimme plotteriin käyttöjärjestelmän uudestaan sisään ja toistaiseksi näyttää siltä, että vika korjaantui.

Säätila on tällä hetkellä epävakaa, koska SPCZ eli South Pacific Convergence Zone on Fidjillä aktiivinen. Tätä ilmiötä ei tule sekoittaa ITCZ:hen eli Inter Tropical Convergernze Zoneen eli eteläisten ja pohjoisten pasaatituulten väliin jäävään tuulettomaan vyöhykkeeseen eli päiväntasaajan pläkään.

Eteläisen Tyynenmeren pasaatituulivyöhyke on aika selkeä. Tuulet puhaltavat koillisen ja kaakon välillä vaihtelevalla voimakkuudella. Välillä ne katoavat muutamaksi päiväksi palatakseen uudelleen. Paikalliset matalan tai korkean keskukset sotkevat hetkellisesti kuviota.

Aino arvaamaton tekijä trooppisten hirmumyrskyjen lisäksi on tämä SPCZ. Ilmiö esiintyy alueella, joka ulottuu Solomon saarilta Ranskan Polynesiaan ja tavanomaiset grib fileinä otetut tuuliennusteet eivät osaa tulkita sitä. Meteorologisesti kyseessä on siitä, että ekvaattorilta tulevat itäiset tuulet törmäävät kaakon puoleisiin pasaatituuliin. Siihen liittyy joskus ukkosta ja voimakkaita sadekuuroja. Näimme yöllä yläsalamia ja pilviä oli monessa kerroksessa, alimmat pilvet roikkuivat hyvin alhaalla. Merellä näimme sadekuuroja.

Kun SPCZ pyyhkäisee yli, voi tapahtua mitä vain. Yleensä ei sen kummempaa, kuin että tuulet ovat sekavia ja vaikeasti ennustettavia. Joskus kevyt tuuli voi kuitenkin yllättäen kääntyä 180 astetta ja hetkessä yltää myrskylukemiin. Sen seurauksena yllätettyjen veneiden purjeet ja rikit ovat kärsineet vaurioita ja ankkurissa olleita veneitä on ajautunut maihin tai riutalle.

Saavuimme iltapäivällä Nairain saarelle ja jäimme pikku kylän edustalle ankkuriin ja suoritimme kyläpäällikön kanssa sevusevu seremonian ja hän toivotti meidät tervetulleeksi kyläänsä. Toivomme, että yöllä ei tapahtuisi mitään dramaattisia muutoksia tuulessa, kun vedämme sikeitä.