11:59.79S 36:31.61W

Valentina
Fri 16 Jul 2010 11:06

Nyt taidamme jo olla pasaatituulivyöhykkeen eteläpuolella

Otamme kerran päivässä viiden vuorokauden sääennusteen. Sunnuntaina luvattiin torstaiksi jotain, maanantaina vähän toista, tiistaina taas erilainen ennuste, keskiviikon ennuste melkein samanlainen, torstaiaamun ennuste uudenlainen.

Todellisuus oli kuitenkin jotain aivan muuta, mitä yksikään näistä ennusteista lupasi. Yksi toisensa jälkeen saapui pikku sadekuuro. Niiden välillä tuuli niin heikkoa, että mainingissa olisi ollut turha edes yrittää saada purjeita vetoon. Onneksi olimme olleet alkumatkassa tiukkoja polttoaineen kulutuksen suhteen. Kone vain käyntiin, muuten lilluttaisiin koko päivän sekavasassa aallokossa sadekuuroja odotellen.

Käytämmekin päivän yrittäen opetella trooppisten sadekuurojen sielunelämää. Tutkassa niiden sijainti ja koko näkyvät paremmin kuin paljaalla silmällä. Vaikea suorastaan uskoa, miten heikon kuvan tilanteesta saa näköhavainnolla. Mutta enempää tutkakaan ei kerro.

Sadekuurot näyttävät välillä liikkuvan, etenevän miten sattuu, välillä taas olevan paikoillaan. Joskus ne yhtäkkiä kuivuvat kokoon, joskus taas syntyvät yllättäen kuin tyhjästä. Niihin usein liittyy tuulenvaihtelua, mutta ei aina. Emme löydä mitään selkeää säännönmukaisuutta, miten ne pyörittävät tuulta. Tuntuu aivan sattumanvaraiselta, millä voimakkuudella ja mistä suunnasta tuuli tulee.

Kerran näytti päivänselvältä, että sadekuuro on juuri tulossa päällemme. Ei kuin saippuat ja shampoot kourassa kannelle nakuna istumaan ja odottamaan ilmaista suihkua. Mutta eipä vain tullut. Me päätimme, että kyllä sieltä kohta toinen tulee ja jäimme istumaan. Ja niin tulikin sadekuuro tunnin päästä.

Iltayöstä tuulitilanne normalisoitui ja pääsimme jatkamaan matkaa purjein. Pari pikku myräkkää sattui yölläkin kohdallemme. Ne aina sekoittavat tuulitilanteen ja vaikka kuuroalue on pieni, se kestää yllättävän kauan. Ja myös tuulen palaaminen entiselleen kuuron mentyä ohi kestää jonkin aikaa. Eli aivan pikku sadekuuro sotkee purjehduspasmat noin tunniksi.

Nyt aamulla on tilanne jälleen sekava. Sadekuurot jatkuvat.  Ensin yritämme purjeilla, sitten hetken aikaa taas koneella, nyt taas purjeilla … pitääkin mennä ottamaan uudet säätiedot, jotta tiedettäisiin, mitä odottaa.