Moonlight Shadow 3

Valentina
Sun 23 Jan 2011 18:13

Joku on joskus kuvaillut live-a-board ihmisten ajankäyttöä siten, että valveillaolosta mene kolmannes kulussa olemiseen, kolmannes erilaisiin veneen huolto- ja korjaustoimenpiteisiin, ostoksiin, vaatteiden pesuun yms. arkiaskareisiin, ja kolmannes on sitten vapaa-aikaa. Luulisin, että arvio on suuntaa antavasti oikea. Mutta jos maileja tulee paljon, niin vapaa-ajan osuus jää pieneksi (ellei sitten ole paljon miehistöä) ja jos oleilee ankkurissa ja satamassa, niin sitten taas päinvastoin. Aika iso osa veneilijöistä näyttääkin viihtyvän pitkiä aikoja paikoillaan, kunnes sitten siirtyvät seuraavaan satama- tai ankkuripaikkaan tai pidemmälle kokonaan uudelle purjehdusalueelle.

Tämä päivä on kulunut meillä puuhastelun merkeissä. Helinä teippasi Punta Arenasissa ikkunoiden päälle paksua muovikelmua. Näin saatiin ikkunat ikään kuin kaksinkertaisiksi ja parannettiin huonoa eristystämme. Täällä veneilevillä pitäisi ilman muuta olla kaksinkertaiset ikkunalasit. Mutta näissä oloissa ei oikein jeesusteippikään näytä toimivan. Nyt piti korjata suurin osa teippauksista.

Sitten meillä oli vuorossa vedenteko. Yleensä onnistumme suoriutumaan siitä kulussa samalla, kun moottorimme olisi joka tapauksessa käynnissä. Meillä moottoriin kytketyn korkeapainepumpun optimi on moottorin kierrosten ollessa 2200, normaalisti se on matkaa koneella tehtäessä 2500, eli aika lähellä. Näin tulee lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. 

Sitten siirryimme kanisterileikkiin: täytimme varsinaiset tankkimme varakanistereissa olevalla dieselillä. Tämän jälkeen kävimme veskin kimppuun, joka oli alkanut huolestuttavasti oireilla. Arvauksemme osui oikeaan, ongelmana oli kumiseen takaisiniskuventtiiliin kertynyt kusikivi (lime stone). Se on väistämätön paha näissä suolaisissa vesissä. Viimeksi suoritimme perusteellisen puhdistuksen Kanarialla, jossa ajoimme järjestelmän läpi lisäksi suolahappoa, joka liuottaa kusikiveä. Sen jälkeen olemme kerran kuussa huuhdelleen etikalla, joka ei ole niin tehokasta, mutta jonka pitäisi kusikiven muodostumisen alkuvaiheessa liuottaa sen pois. Tämä lääke ei näköjään kuitenkaan ole ollut riittävän tehokas. Pitänee sitten, kun pääsemme joskus sivilisaation pariin, hankkia taas suolahappoa ja suorittaa perusteellisempi puhdistus nyt suoritetun mekaanisen ensiavun jälkeen.

Ellei sääennusteissa tapahdu muutoksia, niin ankkurissa menee vielä huominenkin päivä.