Knysna 3

Valentina
Tue 6 Nov 2012 18:14

Olemme nauttineet Knysnan ravintolatarjonnasta. Tietoni Helsingin ravintoloista ovat pahasti ajasta jäljessä, mutta väittäisin, että tämän paikan ravintolatarjonta on enemmän gourmet tasoa. Yhdessäkään noissa kymmenestä ravintolasta, jossa olemme käyneet, ei ole tullut pettymyksiä. Ja pitäisin tämän paikan elintarvikeliikkeitäkin korkeatasoisempina kuin suomalaisia.

 

Kun olemme kiertäneet Etelä-Afrikan pursiseuroja, olemme huomanneet, että ne ovat edelleen valkoisen miehen maailmaa. Mustia löytyy kyllä siivous, huolto ja korjaushommissa tai pursiseuran ravintoloiden työntekijöinä. Täällä Knysnassa yllätykseksemme havaitsimme, että viikonlopulla jollakerhon juniorit olivat lähes kaikki mustia, jotka opettelivat purjehdusta valkoisten opastamina. Näin se maailma muuttuu.

 

Vanhemman polven valkoiset eivät täällä ole usein täysin päässeet yli poliittisesta murroksesta. He haikailevat edelleen vanhoja aikoja, jolloin asiat olivat paremmin. Ja kieltämättä varmaan olivatkin, ainakin heidän kannaltaan.  Etenkin turvallisuustilanne on nyt heikompi. Ja jossain määrin täällä edelleen elää legenda valkoisen rodun geneettisestä ylivertaisuudesta.

 

Älykkyyden määritelmästä ei tietysti olla päästy yksimielisyyteen ja se on sitä, mitä testit mittaavat. Ja kiistaa herättää myös se, missä määrin erot ovat kulttuurin tai geenien aiheuttamia. Totta ilmeisesti onkin, että älykkyysosamäärällä mitattuna mustat ovat heikompia ja keltainen rotu taas etevintä. Kaikilla on omat vahvat alueensa. Itse näkisin mustan rodun liikunnallisesti lahjakkaimpana ja valkoiset taas kaikkein innovatiivisimpina. Nämäkin erot varmaan pohjaavat paljolti eroihin kulttuurissa, mutta eivät täysin selity niillä. Ja Afrikkakin on manner, jonne mahtuu geneettisesti ties minkälaista populaatiota ja erilaisia kulttuureja.

 

Mutta tässä asiassa unohdetaan se, että kysymys on vain keskimääräisistä eroista, jotka loppujen lopuksi ovat aika pieniä. Hajonta rotujen välillä on huomattavan pieni verrattuna hajontaan rotujen sisällä. Ja lähtökohtaisesti ketään ei saisi ennalta arvioida rodun perusteella ja kaikille olisi yritettävä taata tasapuoliset mahdollisuudet. Maailman älykkäin ihminen voi vallan hyvin olla mustanrodun edustaja.