31:29.79S 115:34.91E

Valentina
Fri 27 Apr 2012 12:10

Talvi tekee tuloaan. Aamulämpötila saattaa olla veneessä usein jo alle 20 astetta, mikä Helinästä on jo sietämättömän kylmää. Joten meidän on aika aloittaa siirtyminen takaisin tropiikkiin.

Tämänhetkinen pysähdyspaikkamme on pieni kalastus- ja huvivenesatama Two Rocks Marina. Tähän asti rannikko on jatkunut jonkinlaisena Perthin esikaupunkina. Nyt alamme olla jo maaseudulla, jota käytännössä koko muu Länsi-Australia on. Tämä osavaltio vastaa pinta-alaltaan ehkä noin suurin piirtein Skandinavian, Saksan ja Ranskan yhteenlaskettua aluetta. Rantaviivaa kohti pohjoista piisaa, joten voimme hyvin jatkaa rannikkopurjehduksella, koska matkanvarrelta löytyy pikku satamia ja ankkuripaikkoja, tosin harvakseltaan.

Fremantle Sailing Clubilla kävimme lukemattomia laiturikeskusteluja ja sama on jatkunut Hillaryssa ja täällä. Jos pistää päänsä ulos veneestä ja tai istahtaa sitloodaan, niin saman tien tulee joku juttelemaan ja kyselemään matkastamme. Täällä on myös paljon Bavaria-merkkisiä veneitä ja monet kyselevät, minkälaisia kokemuksemme maailman meriltä ovat olleet tästä veneestämme.

Aika monella purjehtijalla on haaveena voida joskus tehdä samaa, mitä mekin olemme tehneet. Miksiköhän? Jokainen järkevä asiaan perehtynyt tietää, että maailmanmatkaajan elämä ei ole mitään ikuista onnea paratiisissa. Suurimmaksi osaksi se on aika arkipäivästä elämään pikku puuhasteluineen sekä myötä- ja vastoinkäymisineen. Ja on siinä omat riskinsä, jotka tietysti pelottavat. Se vaatii myös rahaa, vaikka sitä voi tehdä myös hämmästyttävän pienellä budjetilla, jos hyväksyy askeettisemman elämäntyylin ja vaatimattoman veneen – näkemäni perusteella tässä asiassa ei näytä olevan ala- eikä ylärajaa. Mutta mikä saa ihmiset haaveilemaan tästä ja joskus myös lähtemään matkaan, jättämään taakseen tutun ja turvalliselta tuntuvan elämän.

Luulen, että yksi tärkeä, ehkäpä tärkein, syy on ihmisen vapauden kaipuu. Tietysti se on näennäistä vapautta. Tässäkin asiassa olosuhteet asettavat ihmisen elolle reunaehdot ja ennen kaikkea ihminen on oman mielensä vanki. Mutta luulen kuitenkin, että tämän suurempaa vapautta ihmisen on elämässään vaikea saavuttaa.