30:03.42S 114:57.52E

Valentina
Fri 4 May 2012 01:05

Toissapäivänä kävimme maaseutukierroksella ensin tutustumassa pienen suolajärven stromatoliittiesiintymiin tai kasvaviin kiviin. Näiden kivien pinnalla on mikroskoopilla nähtäviä mikrobeja ja kivet kasvavat sellaisen vajaan millin vuodessa. Näiden organismien ikä on tuhansia vuosia.

Stromatoliitit keksittiin vasta satakunta vuotta sitten ja ne ovat maailman vanhimpia tunnettuja eläviä olentoja. Ensin ne havaittiin fossiileina ja sitten huomattiin, että onhan niitä vieläkin paikoitellen elossa. Paleontologien mukaan ne ilmaantuivat maapallolle muutama tuhat miljoonaan vuotta sitten - taitaa tuo elämän synty olla hieman varhaisempi kuin vajaa 10.000 vuotta. Tämä, niin kuin monet muutkin elämän muodot, on ollut varsin monimuotoista ja stromatoliittien kukoistuskausi oli noin tuhat miljoonaa vuotta sitten. Mahdollisesti juuri stromatoliiteista oli seurauksena hapen yleistyminen ilmakehässä.

Sitten kävimme ihmettelemässä Pinnaclesin kiviä. Tämä on yksi länsirannikon tärkeimmistä nähtävyyksistä. Nämä aina muutaman metrin korkeuteen asti nousevat kivipaadet näyttävät siltä, kuin ne kasvaisivat hiekassa.

Eilen purjehdimme Green Headin ankkuripaikkaan, jota merenpuolelta suojaa riutta. Maininki löytää kuitenkin tiensä vielä riutan yli ja lisäksi tuuli käänsi veneemme poikittain maininkiin.

Säätilanne on ollut viime aikoina aika sekava. Tänään tuulet tulevat pohjoisen puolelta ja päätimme jäädä keikkumaan ankkuriin ja odottelemaan, että tuulet kääntyisivät paremmalle tolalle.