Moonlight Shadow

Valentina
Fri 21 Jan 2011 16:07

Yöllä maaston ja puiden varjot kuunvaloissa todellakin heijastuivat Moonlight Shadow lahden tyvenen pintaan. Jos olosuhteet olisivat olleet toisenlaiset, varmaan olisimme istuskelleet sitloodassa viinilasi kädessä ja ihailleet maisemia.

Nyt etenemisemme näyttää tyssäävän muutamaksi päiväksi. Jos vastatuulta on alle 10 m/s, eteneminen on vielä järkevää. Jos tuulta on 10-15 m/s, on aika turhaa turhaan polttaa niukkia polttoainevarastoja terävässä vasta-aallokossa. Puhumattakaan jostain 20 m/s vastatuulista, joita enimmillään on kohta luvassa. Tällöin meidän koneellamme sen enempää kuin purjeilla ei pääse etenemään lainkaan. Nyt vain odotellaan, kanavoituvatko kovat tuulet jollain lailla tähän lahteen, jonka valitsimme juuri näitä säitä varten.

Joku on kysynyt minulta, mitä ongelmia purjehtimisessa kartalla näin suojaisalta näyttävässä saaristossa on. Patagonian olosuhteita Argentiinan osalta olen jo aiemmin käsitellyt. Haasteet Chilen puolella ovat täysin toisenlaiset, mutta eivät vähäisemmät. Ja ne liittyvät ennen muuta sääolosuhteisiin. Jos tämä alue olisi tropiikissa, se varmaan olisi maailman houkuttelevin kruisingkohde.

Ensinnäkin pohjoiseen matkaaville purjehtijoille on odotettavissa vastaisia tuulia. Niistä harvoista purjehdusoppaista parhaan ja kattavimman ovat kirjoittaneet italialaispari Mariolina Rolfo & Giorgio Ardrizzi tutkittuaan aluetta kymmenen vuotta. Nyt heillä on jo 15 vuotta plakkarissa. Lainaan heidän käsitystään asiasta: ”Calms or strong N/NW winds are the only two possibilites in the Chilean channals. To keep tacking in a mile-wide channel, against contrary gales and vicious currents is, for a short-handed crew on a large vessel, a major pain, if not a danger. Moreover, an engine failure with the boat moored in a well sheltered cove hidden in a maze of  islets, with a spider´s web of shore tackle to cast off, would create a serious challenge. Therefore, if there is a place where even the most intransigent purist sailor would want an engine, this is the one. The engine must be powerful, cheap to run and absolutely reliable. Take good care of it before and during your trip. The fuel tank, too, must be of adequate capacity.”

Positiivinen puoli tässä saaristossa on se, että ankkurointilahtia on runsaasti tarjolla, useimmat niistä vain pikku koloja, jossa ei ole tarvittavaa swinging roomia, vaan peräköydet viedään maihin (joskus keulaköydetkin). Sopivan ankkurointipaikan valinta ei kuitenkaan ole niin yksioikoista, että menee vain suojaisalta näyttävään lahteen tai pikku koloon. Alueelle on tyypillistä ilmiö nimeltä williwaws.

Argentine pilot kuvaa ilmiötä seuraavasti: “Their action is stronger in the coves and waters lying under steep mountainsides. Gusts descend from the valleys in a roar of shaken trees and whirlwind on rocks. Small twisters of foam and water appear on the sea, rushing at incredible speed on the surface accompanied by curtains of rain or hail that hide the coast to the eye. The average duration of this phenomenon is 8 to 10 seconds, but they sometimes reach the minute”

Ther British HO pilot kirjoittaa: “Unlike the majority of gusty winds of more tropical and temperate areas (vendavais), williwaws depend greatly, if not entirely, on the existence of strong winds blowing from the sea on high elevation. When these streams reach the coast of the Chilean archipelago, they generally whirlwinds of different strength and kind. During the most violent williwaws observed W of Cabo Froward and along the continental coast, in one of the stormiest and heaviest sea, gust may exceed the speed of 100 knots.”

Ankkurointipaikkoja on tuhansittain. Ja käyttämässämme oppaassa niitä on sadoittain. Mutta oppaankin informaatioon täytyy suhtautua varauksella, vaikka siellä sanottaisiin, että williwawsit eivät häiritse. Jos joku on kerran tai pari ollut ankkurissa jossain ja tehnyt havaintoja, niin tämä ei tarkoita sitä, että jollain toisella tuulen voimakkuudella ja suunnalla tilanne ei voisi olla toinen. Oppaan lisäksi tietoa olosuhteista voi saada tarkkailemalla maaston muotoa ja puiden kasvutapaa ja tekemällä omat johtopäätökset. Paikalliset kutsuvat puuta, jonka runko on kasvanut vinosti siihen voimakkaasti vaikuttavien tuulten suuntaiseksi, nimellä árbol bandera eli lippupuu.

Kolmas olosuhteisiin vaikuttava tekijä on sade ja kosteus. Jos huomioon ei oteta heikentyvää näkyvyyttä, niin kyseessä on tietysti enemmän mukavuustekijä. Argentiinan patagonian rannikko on puolestaan rutikuivaa. Ero sademäärissä Patagonian itä- ja länsirannikon välillä pienenee, kun mennään etelään. Mutta vielä Magallanesin salmessa ero on merkittävä. Salmen itäisellä suuaukolla keskimääräinen sadepäivien lukumäärä vuodessa on 60 päivää ja läntisellä 275 päivää. Chilen Patagonia on maailman sateisimpia alueita. Mereltä tulee jatkuvalla syötöllä matalapaineita ja pilvet tiputtavat vetensä, kun ne saapuvat Andeille.

Neljäntenä tekijän vielä voisi lisätä varsin alhaiset lämpötilat. Kausivaihtelu on yllättävän pientä, mutta tammi-maaliskuu on yleensä parasta aikaa. Ja pohjoiseen mentäessä tilanne paranee.