17:04.02S 77:00.32E

Valentina
Wed 20 Jun 2012 04:19

Yksi vuorokausi ehdittiin mennä kolmosreivillä hyvää vauhtia, ilman että tarvitsi kertaakaan koskea mihinkään. Mutta nyt tuuli on tullut hiekan alaspäin ja samalla muuttunut suunnaltaan ja voimakkuudeltaan vaihtelevammaksi. Kiusallista, kun saa olla koko ajan säätämässä.

Joku on kysynyt minulta, miten noita tuulia merellä mitataan ja kuinka luotettavia lukemat ovat. Niitä mitataan samalla tavalla kuin maallakin. Mastonhuipussa on hyrrä (anturi) ja sieltä tulevat piuhat mittarille.

Ensimmäisenä herää tietysti kysymys, onko mittari kalibroitu. Ei ole. Ensin kokonaisuus pitäisi asentaa ja sitten viedä se johonkin paikkaan, jossa lukemia verrattaisiin toiseen tarkaksi todettuun mittariin ja suoritettaisiin kalibrointi. En vain tiedä, missä tämän voisi tehdä enkä ole kuullut kenenkään näin tehneen. Mutta varmaan joku perfektionisti on tämänkin tehnyt.

Oman ja muiden purjehtijoiden kokemusperäisen tiedon perusteella uskon kuitenkin, että nämä mittarit antavat kalibroimattominakin melko tarkkoja lukemia. Virheet syntyvät aivan muista syistä.

Ensinnäkin tuulen nopeus tulisi mitata 5 metrin korkeudella maan tai veden pinnasta. Nyt se tapahtuu maston huipussa, meillä 15 metrin korkeudella. Siellä on vähemmän kitkaa ja tuuli on siksi kovempi. Mittauksen kannalta tämä on hyvä asia, sillä viiden metrin korkeus monen merin aallokossa on aivan liian vähän. Mutta maston heilunta tietysti aiheuttaa epätarkkuutta.

Toisekseen kun puhutaan tuulen nopeudesta, niin tarkoitetaan keskituulta. Puuskissa tuuli on tyypillisesti 20-40% kovempi. Ihmismielellä on taipumus painottaa näitä huippuarvoja ja siten arvio keskituulesta on helposti yläkanttiin.

Kokenut purjehtia osaa ehkä tehdä korjaukset alaspäin, mutta minun käsitykseni on, että purjehtijoiden kertomukset tuulen voimakkuudesta ovat yleensä ylimitoitettuja. Itse toivoisin, että omalla kohdallani tätä kalavalhetta olisi korkeintaan 10%.