Durban 3

Valentina
Sun 14 Oct 2012 14:25

Ostimme päivälipun Durbania kierteleviin busseihin ja piti tietysti ajella koko päivä koko rahan eli puolentoista euron edestä. Homma hoitui hienoilla moderneilla ilmastoiduilla linja-autoilla. Ehkä täällä linja-autot ja polttoaine ovat paljon halvempia kuin Suomessa. Tai sitten on vain päätetty satsata huokeaan julkiseen liikenteeseenkin.

Tätä kannattaisin Suomessakin. Julkinen liikenne voisi olla ilmaista ja se voitaisiin rahoittaa korottamalla polttoaineveroa ja poistamalla kilometrikorvaukset. Tämä olisi ensimmäinen askel kalliin yksityisautoilun kitkemisessä. Samalla päästäisiin eroon liikenneruuhkista. Suomalaiset ovat sen verran autohullua kansaa, että kukaan ei kuitenkaan vapaaehtoisesti luovu omalla autolla ajamisesta. Näin siis ne ihmiset, joilla on siihen varaa, päätyisivät maksamaan verot.

Mutta entä kaikki ne miehet, joilla pienenä ei ollut riittävästi leluja? Nyt heiltä vietäisiin ne isonakin pois. Mutta voisihan sitä autoa käyttää vaikka jonain erityisinä päivinä. Sitä paitsi tällä järjestelyllä autoilulle saataisiin palautettua se status, mikä sillä alkujaan oli.

Kiertoajelumme jälkeen positiivinen mielikuvani kaupungista vahvistui. Tämä on oikeastaan siistimpi paikka kuin esim. Lontoo, Pariisista nyt puhumattakaan. Merenranta-aluekin on mielestäni kivempi kuin kuuluisa Copacabana. Ehkä valkoiset tuttavamme muistelevat menneitä hyviä aikoja, jolloin vielä valkoiset pitivät valtaa kaupungissa ja kaikki oli paremmin. Eihän tämä nyt niin musta paikka ole. Suurempi osa Ranskan jalkapallomaajoukkueestakin on afrikkalaista alkuperää.

Kerjäläisiä täällä on erittäin vähän, vaikka niitä tietysti löytyy kaikissa isoissa kaupungeissa. Pahimpia paikkoja matkamme varrella ovat olleet Salvador de Bahía Brasiliassa ja Mindelo Kap Verdellä. Erityisesti on ikävää, kun näkee katulapsia. Ainakin ne pitäisi korjata sivistyneessä valtiossa talteen lastensuojeluviranomaisten hoidettavaksi. Asian hoitaminen ei näytä olevan vain maan vauraudesta kiinni, niin kuin hyvin voimme nähdä itänaapurimme kohdalla.