St.Helena 2

Valentina
Wed 13 Feb 2013 16:31

Tämä on rauhallinen ja mukava saari, mutta paljon täällä ei ole tekemistä tai mielenkiintoista nähtävää. Ravintolatarjonta on heikkoa. Aukioloajat ovat rajoitetut ja brittien territoriolla kun ollaan, niin ei kai täällä voi suuria makuelämyksiä odottaakaan. Valitettavasti myös kauppojen valikoimat ovat huonot. Säilykkeitä ja pakasteita löytyy, mutta vähän minkäänlaista tuoretavaraa.

Paikallinen väestö on ystävällistä. Missään muualla en ole nähnyt niin perusteellista rotujen sekoittumista. Puhtaita valkoisia, mustia tai keltaisia ei juuri ole. Lähes kaikki ovat jonkinlaisia risteytyksiä. Porukka tuntuu voivan hyvin. Autoja väitetään olevan enemmän kuin asukkaita. Työt näyttävät tulevan hoidettua kohtuullisen hyvin, mutta mitään suurempaa initiatiiviä en ole havainnut.

Aivan alkujaan tämän asumattoman saaren löysivät portugalilaiset 1500-luvulla. He pitivät saarta salaisena pysähtymispaikkanaan, jossa pääsi täydentämään vesivarastoja. He laskivat luontoon myös vuohia, jotta jatkossa olisi voitu täydentää myös lihavarastoja. Vuohet saivat tietysti suurta tuhoa aikaiseksi paikallisessa kasvillisuudessa ja eurooppalaisten tuomat kasvit ovat levitessään tuhonneet alkuperäisiä lajikkeita.

Sittemmin saari siirtyi brittien haltuun, jotka perustivat saarelle pysyvän asutuksen. Siirtolaisten mukana saarelle levisivät rotat ja kissat. Monista endeemisistä lintulajeista on ainoastaan yksi laji selvinnyt hengissä. Eli sama tarina kuin muillakin valtameren saarilla: ihminen on tuonut laajamittaista tuhoa mukanaan.

Saari on toiminut vankilana muillekin kuin Napoleonille. Täällä on ollut mm. zulupäällikköjä ja buureja vankeina. Buureja oli jopa muutama tuhat. Vangeilla on ollut ilmeisesti melko inhimilliset ja vapaat oltavat. Täältä kun on ollut aika vaikea paeta minnekään. Silloin kun britit taistelivat orjakauppaa vastaan, tämä oli jonkinlainen keskus, jonne tuotiin eteläisen Afrikan rannikolta kiinni saatuja orjalaivoja.

Pitkään saari oli tärkeä pysähdyspaikka laivoille. Suezin kanavan valmistuminen vähensi sen merkitystä ja nykyisin laivat eivät juuri pysähtele. Muutaman viikon välein käy yhteysalus Kapkaupungista täällä sekä 700 mailin päässä olevalla Ascensionin saarella.