Puerto Madryn 16

Valentina
Fri 19 Nov 2010 18:34
Odotettu varaosa on kuulemma saapunut Buonos Airesiin. Ehkä taas ensiviikolla päästään jatkamaan korjaushommia.
 
Pieni valaan poikanen kävi vierailulla. Tai ei se niin pieneltä näyttänyt. Taisi olla isompi kuin veneemme. Touhusi pitkään ympärille ja ryhtyi sitten repimään meitä poijunarusta. Kauempana olevan emo kävi kuitenkin välillä katsomassa, että homma ei riistäydy käsistä. Helinä otti muutaman kuvan tästä pikku kaunokaisesta.
 
Ilmat ovat pikku hiljaa muuttumassa lämpimämmiksi. Päivien välinen vaihtelu on iso, mutta aurinko paistaa korkeammalta ja pidempään.
 
Viimeksi blokissani taisin jäädä näihin ehdottomiin omiin totuuksiinsa uskoviin ihmisiin.
 
Puolanjuutalainen tiedemies Bronowski, jonka useat sukulaiset kuoli keskitysleireissä, kirjoittaa:"On sanottu, että tiede riistää ihmisiltä inhimillisyyden ja muuttaa heidät numeroiksi. Tämä on väärä, traagisen väärä väite. Katsokaa itse! Näette Auschwitzin keskitysleirin ja krematorion. Täällä ihmiset muutettiin numeroiksi. Tähän lammikkoon heitettiin neljän miljoonan ihmisen tuhka. Sitä ei tehnyt kaasu. Sen teki röyhkeys. Sen teki dogmaattisuus. Sen teki tietämättömyys. Kun ihmiset uskovat omaavansa ehdottoman totuuden, jota todellisuus ei aseta kokeelle, he käyttäytyvät tällä tavoin. Näin menettelevät ihmiset, kun he pyrkivät jumalien tasolle tiedossa."
 
Nämä asiat eivät vajaassa sadassa vuodessa ole muuttuneet mihinkään. Nämä samat uhat ovat edelleen olemassa. Saksa oli suoranainen tieteen ja kulttuurin kehto ennen suurta katastrooffia. Edelläkävijä monessa suhteessa ja sivistyksen tasossa varmaan rinnastettavissa vaikka nykysuomeen. 
 
Kuulen usein väitettävän, että maailmanpolitiikassa on kyse vain rahasta ja sotilaallisesta vallasta. Varmaan niistäkin, mutta pohjimmiltaan kyse on arvoista ja maailmankatsomuksesta. Neuvostoliitto ei romahtanut sotilaallisen mahdin heikkouteen tai edes hitaaseen talouskasvuun, niin kuin väitetään. Se romahti siihen, että sen kansalaiset eivät enää uskoneet bolshevikkien pakkoideologiaan. Romahdus odotti vain oikeaa hetkeä.
 
Dogmaattisten uskonnollisten ja poliittisten ideologioiden heikkous on siinä, että niillä on jo valmiiksi vastaukset olemassa. Ne eivät pysty kyseenalaistamaan itseään, eivätkä siksi kehittymään. Ne kaikki tulevat tiensä päähän enemmin tai myöhemmin. Mutta historia on osoittanut, että se hinta, mikä joudutaan maksamaan niiden valtaanpääsystä, on yleensä hirvittävä.
 
Uskonnollinen fanatismi on varteenotettava uhkatekijä. Iranin uskonnollinen johto on rinnastettavissa katolliseen kirkkoon aikoinaan. Talebanit yms. ovat fanaattisuudessaan valmiita samanlaiseen hirmuhallintoon, mitä vaikkapa punaiset khmerit harjoittivat. Ja puolet suomalaisista on kuulemma mielipidetiedustelujen mukaan sitä mieltä, että Suomen ei tulisi lähettää joukkoja Afganistaniin. Eli heidän mielestään ei se meille kuulu, mitä ne talebanit siellä mellastavat. Vapaan sivistyneen maailman on torjuttava nämä uhkatekijät, tai kohta vapaata maailmaa ei enää ole. Muun maailman pitäisi kantaa vastuunsa ja nimenomaa siten, että kyseessä ei ole Yhdysvaltain tai minkään yhden maan johtama operaatio.
 
Aina sanotaan, että kyse on vain rahasta tai öljystä. Mitenkähän tämä asia on Afganistanissa? Kukapa hyötyy tästä taistelusta taloudellisesti? Eipä siltä, ei Yhdysvallat tähän taisteluun ole sitoutunut itse Afganistanin takia, mutta jos tämä tauti leviää Pakistaniin ja muualle, niin maailma saattaa olla todella suurissa vaikeuksissa.
 
Mutta ei siinä kylliksi, että fanaattiset muslimivaltio ovat riesana. Näitä muslimifanaatikkoja on ihan riittävästi jo länsimaissakin, ja sieltä ne pahimmat pomminheittelijätkin tulevat. Ja tämän päälle tulevat ihan kotosyntyiset uskonnolliset liikkeet, joita tietysti on ennen muuta Yhdysvalloissa. Mutta löytyy näitä Suomessakin, vaikka ne onneksi eivät ole politisoituneet. Yhtä kaikki heillä on olemassa jumalallinen tieto siitä, miten asiat ovat. Näille uskovaisille voisi vastata Oliver Cronwellin sanoin: "Vannotan Sinua Kristuksen nimessä ajattelemaan, että voit olla väärässä."
 
Haluaisin ajatella, että vapaa tiedonkulku ja Internet ym. vievät pohjan pois dogmaattisilta ideologioilta. Kun nyt jonkun aikaa on ollut taas netin piirissä, niin ei voi kun taas hämmästellä mielipidekeskustelun tasoa nettipalstoilla. Ja jos iltapäivälehtien (tai päivälehtienkään) otsikoista voi päätellä, minkälaisista uutisista lukijat ovat kiinnostuneet, niin ei tämä todellakaan kovin hyvältä näytä. Mitä tulee poliittiseen ja talouspoliittiseen keskusteluun, niin näyttävät yksinkertaistuksiin uskovat suunsoittajat hallitsevan keskustelua. Ja tällä tasolla näyttävät suurelta osin olevan puolueidenkin avaukset. Hyvä juttu sentään, että Suomessa on mielipiteen vapaus, mutta parempaan pitäisi pystyä.

JPEG image

JPEG image