23:45.25S 111:37.87E

Valentina
Sat 26 May 2012 04:48

Tullasimme Valentina ulos. Lähtö merelle sujui paremmin kuin sisääntulo kahdestakin syystä. Nyt ainakin tiesimme pari kohtaa sisääntulon matalimmassa osassa, joita tuli välttää. Toisekseen kuulimme paikalliselta purjehtijalta, jolla on sama Navionicsin karttaohjelma kuin meillä, että sen vuorovesitaulukko ei pidä paikkaansa. Tarkistimme tiedot netistä. Tullessa meillä oli kölin alla puoli metriä vähemmän vettä kuin luulimme. Kaikesta varovaisuudesta ja hyvästä ajoituksesta huolimatta tunsimme nytkin kerran kevyen pohjakosketuksen.

Mielestäni noin kahden tunnin virhe vuorovesitaulukossa on aika paljon. On taulukko sitten painetussa tai sähköisessä muodossa, niin mielestäni sen tulisi täsmätä. Joskus tällä asialla voi olla suuri merkitys. Olen jo tosin oppinut suhtautumaan näihin taulukoihin vähän epäluuloisesti, koska mielestäni ne aina ennenkään eivät ole olleet riittävän täsmällisiä. Nytkin seurasimme ympäristöä ja totesimme jo ennen saamaamme tietoa, että havaintomme ja taulukko eivät aivan osu kohdalleen.

Eilen aloitimme kevyissä myötätuulissa. Yöllä ja tänään tuuli on ollut sivumyötäistä ja pyörinyt 10 m/s molemmin puolin. Olemme jatkaneet pelkällä spiiratulla jennillä, koska ei ole kiire minnekään. Yöllä jouduimme reivaamaan sitäkin. Kurssista olemme vähän joutuneet tinkimään, mutta vene ottaa välillä ikävästi kylkeen lyövän aallon paremmin, jos emme pyri nostamaan kurssia liikaa ja pelkkä jenni puomilla spiirattuna on aika vaivaton säädettävä. Odottelemme, jos tuo tuuli vaikka kääntyisi paremmalle hollille ja muutamme sitten kurssia vähän pohjoisemmaksi.

Satelliittipuhelimen yhteyden kanssa meillä oli pari viikkoa sitten ongelmia. Tulimme siihen tulokseen, että vika oli tietokoneen ja satelliittipuhelimen välisessä kaapelissa. Kaapelin uusimisen jälkeen vika on ainakin toistaiseksi poistunut.