Rapa Nui 3

Valentina
Wed 27 Apr 2011 02:31

Viime yönä aallokko yltyi, vaikka tuuli ei kovin paljon muuttunutkaan. Viimeksi olemme olleet vastaavassa keikutuksessa poijussa Puerto Madrinissa, kun tuulta on ollut 15-20 m/s. Olimme kuitenkin jokusen sata metriä rannasta ulkona, emmekä alueella, jossa aallot alkavat murtua. Aallot aiheuttavat yleensä kaikkein kovimmat rasitukset ankkurikettinkiin.

Arvioisin, että meidän kettinkiimme kohdistui enimmillään muutaman sadan kilon kuorma. Ellei varusteissamme ole mitään valmistusvirheitä, niin niiden pitäisi kestää ainakin pari tonnia, ehkä neljäkin tonnia, mutta koskaan ei tiedä, missä on se heikoin lenkki, joka prakaa. Yksi heikoista lenkeistä on usein kettingin ankkuriin yhdistävä sakkeli. Sen valinnassa kannattaa olla huolellinen. Parhaiden sakkeleiden murtolujuus voin olla lähes kettingin luokkaa, kaikkein heikkolaatuisimpien testien mukaan vain neljännes siitä.

Aamulla tuli saderintama ja tuuli alkoi kääntyä ja puuskittaa yli 20 m/s. Aallokko oli sekavaa. Oli oikea ratkaisu jäädä vanhaan ankkuripaikkaan, jossa jo tiesimme, että ankkurin pito on hyvä. Tällä hetkellä eniten huolettaa, saammeko ankkurin ylös. Ties mihin kivenkoloon se on kiilautunut.