18:47.99S 68:38.50E

Valentina
Sat 23 Jun 2012 06:54

HYVÄÄ JUHANNUSTA BLOGIMME LUKIJOILLE!

Onnistuimme saamaan vetogeneraattorimme toimintakuntoon, enkä edes tiputtanut mitään osia tai työkaluja peräpeilissä keikkuessani. Hyvä juttu, sillä muutoin joutuisimme käyttämään moottoria akkujen lataamiseen. Pelkät aurinkopaneelit eivät riitä navigointielektroniikalle ja jääkaapille, varsinkin nyt kun käytämme autopilottia tuuliperäsimemme (Hydrovane) sijasta. Olen jo ollut yhteydessä sen valmistajaan. Heillä on nyt tarjolla uusi vahvempi ja myös paremmin korroosiota kestävä akseli. Ennen se oli haponkestävää terästä, nyt he tarjoavat tilalle ”super duplex stainless” materiaalista valmistettua, mitä se sitten lieneekään. Pitäisi olla paljon, paljon parempi.

Laivaliikenne on vilkastunut. Olemme ilmeisesti hyvin lähellä Sunda Straitistä tai Sumatran pohjoiskärjestä Hyvän toivon niemelle kulkevaa isoympyräreittiä. Viime yönä kolme laivaa meni melko läheltä. Yksi laivoista tuli melkein kohti. Kun se oli puolentoista mailin päässä, otin VHF:llä yhteyttä.

Olemme puolitoista mailia teidän edellänne. Kummalta puolen aiotte ohittaa meidät? … epäuskoinen hiljaisuus … mikä on positionne? … annoin koordinaatit.. ok, go a head …näettekö meidät ?... en, menen kannelle katsomaan … laitan myös ajovalon, jotta näette purjeemme …pitkä hiljaisuus…. no niin, nyt näen teidät …entä näettekö meidät tutkassa …hiljaisuus… meillä on kaksi tutkaa, emmekä näe teitä tutkassa.

Mitähän mieltä tästä pitäisi olla? Meillä on Englannista ostettu EchoMax, joka on testien mukaan hyvä tutkaheijastin. Eikö se toimi vai oliko laivan tutkissa jotain vikaa. Katsoivat vielä hetken päästä toisenkin kerran tutkasta, eivätkä nähneet meitä. Luulisi, että mailin etäisyydeltä jo alumiinimastokin antaisi hyvälle tutkalle jonkin vasteen.

Mastossa meillä on LopoLightin tricolor, joka toimii ledeillä. Sen ”pitäisi” täyttää näkyvyys 2 mailin päähän, mikä on minimivaatimus. En menisi siitä takuuseen. Valaisimella on ikääkin jo seitsemän vuotta. Mutta vaikka se olisi täysin kunnossa, olen sitä mieltä, että ei purjeveneiden pikku tuikkuja laivan komentosillalla huomata, ellei siellä olla erityisen tarkkaavaisia.