Puerto Edén 3

Valentina
Sun 30 Jan 2011 17:54

Tänään sunnuntaina oli ehkä kylän tärkein viikoittainen tapahtuma. Pieni matkustajalaiva m/s Evanglista kulkee Puerto Monntista Puerto Natalesiin ja tekee lyhyen pysähdyksen täällä. Matkaa yhteen suuntaan kuluu aina noin puoli viikkoa. Tämä on ainoa säännöllinen yhteys ulkomaailmaan täältä ja tätä kautta tulevat tarviketäydennykset. Mekin saimme hankittua kaupasta viinirypäleitä, tomaatteja ja avokadoja.

Olin vähän aprikoinut, että mitenkähän tämä purkaus ja lastaus tapahtuvat, kun tuo kylän päälaituri ei ole kovin järeää tekoa.  Nyt se selvisi. Kun alus saapui satamaan, se tiputti lahdelle ankkurin ja laski peräportin alas. Hetkessä laivan ympärillä oli tusina pikku veneitä. Hyvin olivat olleet kuulolla, koska sääolosuhteiden takia laivalla ei ole mitään säännöllistä kellonaikaa, milloin se tulee. Varmaan uuden laiturin valmistuttua laiva pääsee kiinnittymään suoraan siihen.

Tapasin laivan kipparin kaijalla (eri, jonka kanssa aiemmin olin puhunut VHF:ssä … ovat ilmeisesti vuoroviikoin töissä). Koska edelleen toivorikkaana odotamme dieseltäydennystä Puerto Natalesista, kyselin, milloin he ovat seuraavan kerran täällä. Vastaus oli, että jos sää on hyvä, niin tiistaina, jos huono, niin keskiviikkona. Hän kyseli minulta kaikenlaista ja meidän moottorimme koko, 28hp, tuntui vähän naurattavan.

Jouduimme myös huomion keskipisteeksi. Tavaroiden purkauksen jälkeen laivasta kuskattiin kolmella pienveneellä kymmenittäin elämysmatkailijoita. Pitkin kylänraitti vaelsi pitkä karavaani oransseissa pelastusliiveissä. Ja kamerat räpsivät. Etupäässä espanjankielistä porukkaa, mutta joukossa myös paljon yhdysvaltalaisia, ehkä muitakin. Meidän veneestämme oli tullut osa tätä nähtävyyttä. Porukka kävi kyselemässä meiltä kaikenlaista.

Sekin selvisi, kenelle paikalliset kaupustelevat näitä ruokokorejaan ja muita pikku käsitöitä. Hetken päästä rauha palasi kylään ja se vaipui takaisin hiljaiseloon.