Hout Bay 2

Valentina
Thu 29 Nov 2012 14:22

Maanantaina Kimmo ja Päivi lensivät takaisin Suomeen ja me palasimme omiin arkirutiineihimme. Kaikenlaista pientä huollettavaa ja korjattavaa tuntuu edelleen riittävän. Eilen päivitimme karttaplotteriemme ohjelman, koska meillä on ollut pikkuisen ongelmia niiden kanssa viimeisen ohjelmistopäivityksen jälkeen. Etelä-Afrikan maahantuoja piti C80 plotteriamme jo aika vanhana mallina ja sanoi, että ei ole enää vuosikausiin nähnyt niitä. Ei tuo meistä nyt kovin vanha ole, vasta seitsemän vuotta sitten me ne asensimme ja silloin se oli varmaan Raymarinin suosituin malli.

 

Siinä menikin koko päivä, että asetukset saatiin noin suurin piirtein kohdalleen. Mutta tutkan päällekkäisnäyttöä kartan kanssa emme onnistuneet saamaan. Maahantuojalta sitten selvisi, että kyseinen toiminto on poistettu ohjelmasta, koska ” there was some legality issues in the US market about Radar overlay so Raymarine have decided to drop this function from the older displays” – pitääkö meidän kaikkien kärsiä Yhdysvaltojen järjettömän oikeusjärjestelmän takia? Nyt sitten yritetään saada vanha ohjelmistopäivitys takaisin.

 

Täällä on kaksi isoa purjeneulomoa, jotka toimittavat purjeita ympäri maailmaa. Meidän 7-9 vuotta vanhat WB-Sailsillä tehdyt purjeet ovat kestäneet hyvin kovassa käytössä, mutta nyt ne selvästi alkavat olla elinkaarensa loppusuoralla. Veimme ne huoltoon, koska uskomme, että niillä vielä tekee pari valtameren ylitystä. Päätimme kuitenkin teetättää myös uudet purjeet, koska hintataso täällä on ehkä sellaiset 60% Suomen hintatasosta, mikä osittain selittyy sillä, että ne voi ostaa ilman arvonlisäveroa. Loppuosa selittynee alhaisemmilla työvoimakustannuksilla ja suurilla volyymeillä.

 

Pari päivää on satamassa puhallellut aika lailla. Tämä on tuulinen lahti, jonne tuulet kanavoituvat. Ja kovimmat tuulet ovat etelän kesäkuukausina. Joskus ne nousevat jopa 40 m/s asti marinassa, kuten viime joulukuussa, jolloin muutamia veneitä vaurioitui. Saimme onneksi muutettua laituripaikkaamme vähän sisemmäksi hivenen suojaisempaan paikkaan. Ja pitää olla tyytyväinen, että meillä yleensä on paikka. Nyt on sesonki ja kaikki pallonkiertäjät tulevat tätä kautta Afrikan sarven tilanteen takia. Joulu-tammikuussa Cape Townin ja muunkin Etelä-Afrikan satamat ovat aivan täynnä. Ja ankkurointimahdollisuudet rajoittuvat lähinnä Richard`s Bayhin ja Knysnaan. Purjeveneelle sopivia huvivenemarinoita on kaikkiaan maassa vain kymmenkunta, joista seitsemän voi luokitella kunnollisiksi ja nekään eivät ole kovin suuria.


Marinassa on meidän mieleisemme samanhenkinen purjehtijoiden yhteisö ja Hout Bay on tosi kiva eikä liiaksi turistien kansoittama. Alueella on paljon saksalaisin, joilla on täällä etelän asunto, jonne voi tulla pakoon ikävää Keski-Euroopan talvea. Elinkustannukset ovat sen verran edulliset, että lentolippujen hinnat tulevat sitä kautta helpostikin katettua. Tämän merkitsee myös hyviä palveluja. Olemme löytäneet leipomon, josta saa kunnon ruisleipää.