Niue 2

Valentina
Tue 26 Jul 2011 06:22

Eilen minulle sattui pieni onnettomuus kumiveneen kanssa. Olin ennakkoon saanut tiedon kanadalaisesta purjeveneestä, joka oli tulossa tänne ja moottori oli pois pelistä, koska he olivat saaneet köyden potkurin ympäri ja potkuriakseli oli jotenkin päässyt vääntymään.

Kun näin heidän tulevan, otin yhteyttä VHF:llä ja kysyin, tarvitsevatko he apua poijun poimimisessa. He ilmoittivat, että he yrittävät hoitaa asian itse. Mielestäni tämä kuulosti järkevältä, koska ulompana oli vapaita poijuja ja niiden ympärillä runsaasti tilaa manöveerata pelkillä purjeilla.

Ihmeekseni he tulivatkin suoraan meidän ohi kohti kaikkein rannimmaista poijua, mikä oli kaikkein huonoin valinta. Näin heti heidän lähestymisyrityksestään, että nyt menee pieleen ja pahasti. Otin köyden ja hyppäsin kumiveneeseen. Myös toisesta veneestä Alaskalainen seilori Paul riensi apuun.

Vene oli lähestynyt poijua pelkällä kolmosreivi isossa ja väärällä halssilla. Epäonnistuneen poijun poimimisyrityksen jälkeen ei ollut enää pakoreittiä.  Toisella halssilla pakoreitti olisi ollut olemassa. Tuuli ja aallot painoivat kohti rannassa olevaa koralliriuttaa. Keulapurjeen avulla olisi ollut pienet mahdollisuudet jiipin kautta pakoon. He yrittivät kuitenkin vendaa ilman riittävää vauhtia ja jäivät tuulen silmään. Riutta oli enää 30 metrin päässä.

Yritin tarjota köyden päätä miehistölle, mutta veneessä oli paniikki ja pasmat sekaisin. Sitten yritin seisoallani itse solmia köyttä veneen keulaan, jolloin aalto kippasi kumiveneen nurin. Siinä hötäkässä perämoottori kastui ja sen koppa irtosi ja putosi syvyyksiin.

Onneksi Paul onnistui kumiveneellään ja vähän isommalla perämoottorillaan kääntämään purjeveneen keulan tuulensilmän yli ja työntämään sitä eteenpäin. Vene oli pelastettu. Ilman Paulin apua he olisivat päätyneet riutalle, jossa aallokko olisi hakannut veneen päreiksi.

Oma varomattomuuteni ja epäonnistumiseni jäi harmittamaan. Perämoottorin koneisto olisi kyllä elvytettävissä. Huuhtelimme sen heti makealla vedellä, kuivasimme ja laitoimme VD-neljäkymppistä. Mutta ei siitä ilman koppaa tule käyttökelpoista. Ehkä huomenna sukeltelen kirkkaassa vedessä ja katselen, jos se näkyisi parissa kymmenessä metrissä. Toisaalta tämä Argentiinasta käytettynä ostettu perämoottori on joka tapauksessa ollut meille väliaikaisratkaisu. Mutta en tiedä, milloin seuraavan kerran olemme paikassa, jossa voisi tehdä perämoottoriostoksia. Useimmiten olemme kuitenkin ankkurissa paikoissa, joissa emme käytä moottoria, vaan soudamme maihin.

Tärkeintä kuitenkin oli, että suurempi katastrofi vältettiin.