31:02.06S 81:01.36W

Valentina
Fri 8 Apr 2011 00:06

Lähdimme eilen jatkamaan matkaa Robinson Crusoen saarelta, jonne pysähdyimme pariksi yöksi. Kokonaisuudessaan maileja Valdiviasta Pääsiäissaarille on luvassa suurin piirtein saman verran kuin viime vuoden Atlantin ylityksellämme. Suorinta reittiä matka olisi noin 2100 mailia (vajaa 4.000 kilometriä … olemme tyytyväisiä, jos pääsisimme 10 km/h keskinopeuteen).

Maileja tulee kuitenkin vähän enempi, koska kaarramme pohjoisen kautta. Hyvien tuulien todennäköisyys on pohjoisempana parempi, koska olemme kauempana eteläisen Tyynenmeren korkeapaineen keskuksesta.  Vallitsevat tuulet ovat kaakon puoleisia. Pasaatituulivyöhykkeeseen on kuitenkin matkaa, eivätkä Tyynellä valtamerellä pasaatituulet muutenkaan ole niin pysyviä kuin Atlantilla ja Intian valtamerillä.

Nyt matka taittuu kivasti 10 m/s myötätuulessa, mutta odotettavissa on heikompi tuulia ja mahdollisesti myös tyveniä ja vastatuulia, jotka voivat olla navakoitakin. Pari päivää tyvenessä ja kaikille keskinopeustavoitteille voi sanoa hyvästi. Veikkaisin, että ainakin muutama päivä mennään heikoissa tuulissa tai lillutaan tyvenessä.

Aamulla kun päivä valkeni, Helinä havaitsi, että vedimme perässämme kahta poijua, toinen 15 ja toinen 30 metrin päässä. Ne olivat kalastajien poijuja, kooltaan 30x20 cm. Kaivoin köyden puoshaalla ylös ja katkaisin sen puukolla. Köyden toinen pää oli tiukasti jossain veneen alla kiinni. Kun päästin siitä irti, niin hetken päästä sieltä tuli vielä kolmas poiju ja monta metriä köyttä.

Veikkaisin, että köysi ja poiju olivat jotenkin jumittuneet perävetolaitteeseen tai potkuriin. Mistä lienee ajelehtineet yöllä tiellemme. Olemme tuhannen kilometrin päässä rannikolta, vettä kölin alla muutama kilometri ja kalastajia tältä alueelta on turha etsiä. Kovin on ollut yksinäistä. Vain muutamat merilinnut ovat ainoa merkki muusta elämästä.