Tahiti

Valentina
Fri 3 Jun 2011 03:08

Olemme hyvin asettuneet aloillemme Tahitin vilkkaaseen purjehduskeskukseen. Nyt olemme tropiikissa ja ilmat ovat varsin lämpimät. Veden lämpötila on 27 astetta. Ranskan Polynesian 250.000 asukkaasta 2/3 asuu pääkaupungissa Papeetessa. Täältä löytyvät kaikki palvelut ja lähellä on iso Carrefour elintarvikeliike laajoine valikoimineen.

Rahayksikkönä käytetään euron kurssiin sidottua paikallista frangia. Hintataso ei täällä ole edullista, varmaan koko Eteläisen Tyynenmeren kalleinta. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että rasitteena on muutamia paikallisia tuotteita lukuun ottamatta kalliit rahtihinnat ja korkeat  verot. Täällä ei ole tuloveroa, vaan valtio kerää rahat välilisillä veroilla. Siitä huolimatta hinnat tuntuvat meistä vähän Suomea edullisemmilta. Yllättäen viinit ovat sieltä kalleimmasta päästä.

Olemme korjauslistalla edenneet siten, että jääkaappimme viilenee jo. Paikallinen korjaaja Christian Fuller on tänne joskus yli kaksikymmentä vuotta sitten purjeveneellään saapunut ja aloilleen asettunut fransmanni ja osoittautui asiansa osaavaksi mieheksi. Toisin kuin luulin, freonit olivat tallessa. Vika oli tuulettimessa. Se toimi vajaateholla ja lisäksi haukkasi niin paljon virtaa, että tiputti kompressorille tulevan jännitteen sen verran alas, että automatiikka katkaisi virran jääkaapissa.

Ilmeisesti alkuun huonosti jäähtyvään jääkaappiin oli syynä se, että vaikka tuuletin pyöri, se ei puhaltanut lauhdutinkennostoon riittävästi ilmaa. Loppuvaiheessa vian pahetessa se aiheutti automaattisen sähkökatkon järjestelmässä. Hankimme tietokonetarvikeliikkeestä vastaavanlaisen tuulettimen ja nyt jääkaapin lämpötila on viisi astetta. Yritämme löytää nyt sellaisen termostaatin asennon, että pääsisimme vajaaseen kymmeneen. Termostaattimme on kautta aikojen ollut vaikeasti säädettävä.