16:48.13N 62:12.40W

Valentina
Wed 24 Apr 2013 20:44

Parin yön ja yhden päivän purjehduksen jälkeen pysähdyimme Montserrat nimisellä saarella, joka on Yhdistyneisiin kuningaskuntiin kuuluva saari. Saaren alkujaan löysi Kolumbus vuonna 1493 (inkkareita ei oteta lukuun). Brittien territoriota se on ollut vuodesta 1632.

Tätä saarta on kutsuttu Karibian smaragdiksi vehreytensä takia. Mutta viimeaikoina se on joutunut kokemaan kovia. Hurrigaani Huugo iski tänne 1989 aiheuttaen laajaa tuhoa. Ja vuonna 1995-1997 saarella purkautua tulivuori, jonka seurauksena pääkaupunki Plymouth, ainoa satama ja lentokenttä tuhoutuivat ja yli puolet saaresta on asumiskelvotonta ja näyttää vähemmän vihreältä smaragdilta. Sen seurauksena myös puolet runsaan 10.000 asukkaan väestöstä joutui jättämään saaren kotinsa menettäneinä. Nyt saarta yritetään pikku hiljaa rakentaa osittain myös EU:n tuella (vaikka eivät britit tietysti muuta kuin osaa valittaa EU-asioissa, vähän niin kuin suomalaisetkin nykyisin – asiat nähdään kovin mustavalkoisina).

Kun katselee hienoja suunnitelmia siitä, mitä kaikkea hotelleja ja marinoita tänne on suunnitteilla, niin vähän minua epäilyttää niiden toteutuminen. Tuskin niitä tukirahoilla kyhätään ja ilman ulkomaista pääomaa ne eivät onnistu. Ihmettelen vain, että kun nuo bisnekset muutenkin ovat riskialttiita, niin kuka hullu on valmis ottamaan vielä lisäriskiä siitä, että vieressä on edelleen aktiivinen tulivuori, joka saattaa milloin vain intoutua uudelleen ja täyttää laavalla kylpylöiden uima-altaat.

Pääurheilu täällä tietysti on kriketti. Täällä on myös 500 jalkapallonpelaajaa, joista 200 on rekisteröityä. FIFAn rankinglistalla maa oli pari vuotta sitten sijalla 201 (en nyt jaksa muistaa, mikä se Suomen sijoitus olikaan). Siinäpä nuo tärkeimmät tiedot paikasta, Huomenna katsomme, jos onnistuisimme järjestämään itsellemme jonkinlaisen kiertoajelun.

Meidän lisäksemme täällä on ankkurissa kolme venettä. Kovin paljon enempää ei tänne mahtuisikaan. Ja tämä ainoa ankkurointialue ei ole kovin suojaisa. Tämä on yksi syy, että täällä ei juuri ole ruuhkaa. Ja saari on myös hiven sivussa pääpurjehdusreiteistä.