23:11.46S 136:02.22W

Valentina
Wed 18 May 2011 04:50

Lähdimme jatkamaan matkaa Gambiersilta Mangarevan saaren Rikitean kylästä. Vaihtoehtoina meillä oli edetä joko Pohjoisempana olevien Tuamotu saarten kautta tai sitten lännessä olevien Australs saarten kautta kohti Tahitia, tai sitten suoraan.

Alkujaan olimme ajatelleet Tuamotu saaria. Niistä kruisingmielessä parhaat ovat kuitenkin tämän laajan saariryhmän pohjoisosassa, mikä tietäisi meille koukkausta turhan pitkälle pohjoiseen. Australs saaret tuntuivat meistä mielenkiintoisemmilta ja olimme kallistuneet niiden kannalle. Lopullisen sinetin asialle antoi vaihdeongelmamme. Tuamotu saaret ovat isoja laguuneja, joista puuttuu keskussaari. Niihin, joihin ylipäitensä pääsee purjeveneellä, sisään meno tapahtuu riutassa olevien kapeiden aukkojen kautta. Näissä vuorovesivirtaukset ovat kovat ja sisään menon joutuu ajoittamaan tarkasti. Epäluotettavan vaihteen kanssa homma olisi liian riskialtista.

Päädyimme ratkaisuun, että jos tuulet ovat suotuisat, niin poikkeamme Australseille. Sinne on seitsemisen sataa mailia, joten sää kerkeää muuttua moneen kertaan. Ennusteiden mukaan kauppatuulet eivät näytä vakiintuvan:  välillä on keveitä tuulia, sitten taas melkein tyveniä. Gambiersilta lähti yksi vene ennen meitä. Muut jäivät odottelemaan parempia ennusteita. Monet heistä ovat odotelleet jo useamman viikon. Meistä nyt oli kohtuullinen sääikkuna tarjolla. Jos täydellistä säätä jää odottelemaan, niin sitten voi usein joutua odottamaan kauan.

Meillä on myös viikon legi edessä. Ei niin pitkäksi ajaksi löydy luotettavia ennusteita, hyvä jos edes pariksi päiväksi. Tuamotu saarten pohjoisosassa etuna tietysti on, että vallitsevat idän puoleiset tuulet löytyvät varmemmin. Australseilla ollaan myös lähestymässä talvikautta, jolloin läntisten matalapaineiden todennäköisyys kasvaa. Oletamme, että lämpötilat vielä olisivat hyvät. Heinä-elokuussa elohopea saattaa tippua siellä joskus jopa 10 asteen tienoille. Merivesi näyttää kuitenkin olevan 25 asteista ja tuskinpa se siitä kovin paljon muuttuu. Ankkurissa ollessa on kiva aloittaa aamu pulahtamalla veteen.

Tällä hetkellä olemme 180 mailia kaakkoon kuuluisimmista Tuamotu saarista, Mururoan atollista.