25:47.46S 113:43.28E

Valentina
Sat 19 May 2012 05:39

Olemme saapuneet Shark Bayn tunnetuimpaan kohteeseen, jonka nimi on Monkey Mia. Nimen alkuperästä ei ole enää varmuutta. Mia tarkoittaa paikallisella aboriginalien kielellä kotia. Mutta apinoitahan Australiassa ei ole. Yksi mahdollisuus nimeen on täällä 1800-luvun alussa vieraillut kuunari nimeltään Monkey. Toinen taas voisi olla 1800-luvun lopulla työskennellyt helmenkalastaja-alus, jossa oli maskottina apina. Muitakin teorioita on. Tämä on kuvaavaa, miten lyhyt on ihmisen muisti ja perimätieto.

Monkey Mia on maailmakuulu siellä olevista kesyyntyneistä villeistä delfiineistä. Neljä naarasta poikasineen käy joka aamu vierailulla täällä olevan lomakeskuksen rannalla uimassa alle metrin vedessä ja saavat palkkioksi kaloja. Tätä on jatkunut jo kymmeniä vuosia.

Aluksi ruokinta oli ilmeisesti liian runsasta ja johti siihen, että poikasten kuolleisuus oli epätavallisen suuri. Oletus oli, että ne eivät oppineet kalastamaan. Nykyisin vain neljälle naaraalle annetaan jonkin verran kalaa siten, että ne joutuvat kalastamaan suurimman osan päivittäisestä tarpeestaan itse.

Ja kalaa delfiinit kuluttavatkin lähemmäs kymmenen kiloa päivässä. Shark Bayn alueella on 3.000 delfiiniä, minkä merkitsee, että ne syövät päivittäin lähes 30 tonnia kalaa. Sitä minä Patagoniassa usein ajattelinkin, kun ne uivat tuntikausi veneemme rinnalla, että tuohon suoritukseen tarvitaan jo vähän evästäkin. Meistä tuntuu, että täällä lämpimissä vesissä delfiinit ovat paljon rauhallisempia. Olisiko niin, että kylmemmissä vesissä on liikuttava enemmän lämpimikseen?

Delfiinien ainoa vihollinen täällä on Tiikerihai. Tämä onneksi meille, sillä hait eivät ole kiinnostuneita ihmisistä, koska parempaakin ruokaa on alueella yllin kyllin. Yleensä delfiinit nopeina ja ketterinä uimareina kuitenkin välttävät haiden hyökkäyksen. Läheltä piti tilanteissa ne kuitenkin paetessaan kääntävät selkäpuolensa haille ja tästä seurauksena on usein palasia poissa selkäevästä ja pyrstöstä.

Parhaiten delfiiniyksilön tunnistaa juuri selkäevästä. Shark Bayn alueella tutkitaan delfiinejä laajamittaisesti, ja kolmesta tuhannesta yksilöstä noin puolet pystytään tunnistamaan.