Niue

Valentina
Sun 24 Jul 2011 03:31

Niuen saarella ei ole mitään marinaa tai suojaista ankkurointipaikkaa. Niue Yacht Club on kuitenkin asentanut tusinan verran kunnollisia poijuja saaren länsirannikolle pääkaupungin Alofin edustalle. Tällä venekerholla ei ole omia veneitä, vaan se on vapaaehtoisjärjestö, jonka tarkoitus on auttaa saarella vierailevia blue water cruisailijoita.

Enpä ole missään tavannut vastaavanlaista auttavaisuutta, että vierailevia veneilijöitä varten on oikein perustettu pursiseura. Eikä tämä voi mikään bisneskään olla, koska noin 10 euron poijumaksulla ei näillä kävijämäärillä kovin suuria summia kerätä. Poijut joudutaan myös kerran vuodessa nostamaan ylös ja huoltamaan. Tosin purjehtijat vastaavat huomattavasta osasta saarelle tulevista turisteista. Loput tulevat lentämällä Uudesta Seelannista, jonne on kerran viikossa lentoyhteys.

Emme nähneet tarkoituksenmukaiseksi jatkaa pursiseuran vuosimaksujen maksua Suomessa emmekä siis pariin vuoteen ole olleet minkään seuran jäseniä. Nyt liityimme Niu Yacht Clubin jäseniksi 15 euron kertamaksulla ja olemme jälleen asianmukaisesti jonkin pursiseuran jäseniä.

Länsiranta on vallitsevia idänpuoleisia tuulia ajatellen suojan puolella, mutta juuri nyt tuuli puhaltelee pohjoisesta F5 ja on sellainen keikkulivatkuli keli. Mutta sama se kai se, keikutaanko merellä vai poijussa, kunhan vain kiinnitykset kestävät.

Rantautuminen vaati aallokossa hiukan akrobatiaa tällä kelillä, koska kumiveneestä on hypättävä aallokossa betonilaiturin portaille: Helinä ensin ja minä jään kiinnittämään nostinköysiä nosturin koukkuun ja sitten perässä laiturille ja nostamme kumiveneen sähkönosturilla kaijalle. Uusi systeemi meille tämäkin. mutta varsin käytännöllinen

Eilen kävimme moottoriongelmiemme kimppuun. Löysimme heti todennäköisen syyn ongelmaan. Primaarifiltterin jälkeen on vielä sihti ennen varsinaista filtteriä. Itse sihti näytti puhtaalta, mutta sihdin pesässä oli aika lailla ruskeaa mömmöä. Tämä olisi heti pitänyt tajuta. Yleensä tätä sihtiä ei tarvitse putsata, mutta koska meillä oli primäärifiltteri tukossa, niin seuraavaksi ilmeisesti alkoi tämä sihti tukkeutua.

Sitten tarkistimme Volvon bakteeritappajan. Esitteen mukaan  ”QL polttoaineenpuhdistin on yksinkertainen ratkaisu, jolla mikro-organismit voidaan saada kuriin. Puhdistin asennetaan polttonestesäiliön ja primäärifiltterin väliin. Dieselpolttoneste ohjataan kulkemaan voimakkaassa magneettikentässä, joka hajottaa bakteerit niin pieniksi hiukkasiksi, että ne pääsevät kulkemaan polttonesteensuodattimen läpi ja joutuvat sitten palamaan polttonesteen mukana sylintereissä. Paluukiertojärjestelmän ansiosta polttoneste joutuu virtaamaan polttonesteensuodattimen läpi useita kertoja. Joka kerralla jopa 97% mikro-organismeista tuhoutuu.”

Tuossa selityksessä tuntuu vähän ristiriitaiselta se, että miten bakteerit pääsevät takaisin paluukiertoon, koska niiden ensin pitäisi rikkoutua magneettikentässä ja jos ei, niin eikö niiden sitten pitäisi jäädä primäärifiltteriin tai varsinaiseen filtteriin. Olen kuullut huhuja, että laite ei enää olisi Volvon repertuaarissa.

Avasimme puhdistimen ja totesimme, että siellä oli aika lailla samaa ruskeaa mömmöä kuin sihdin pesässäkin ja vähän vettä, mutta vielä se ei ollut tukossa. Toimii laite kuvatulla tavalla tai ei, niin tässä on sen yksi heikkous. Jos polttoaineen seassa on epäpuhtautta, niin se saattaa mennä tukkoon ja tällöin ei auta pelkästään filttereiden vaihto, vaan pitää muistaa putsata tämäkin.

Sitten imimme käsipumpulla tankin tyhjäksi, filtteroimme polttoaineen ja kaadoimme sen ykköstankkiin, josta se vielä kerran filtteroituu ennen menoa päätankkiin takaisin. Päätankkimme huono puoli on, että siellä ei pohjassa ole tyhjennysventtiiliä eikä siinä ole huoltoluukkua. Viimeiset desilitrat saimme kuitenkin imettyä aika tarkasti talteen käyttämällä öljyn tyhjennykseen tarkoitettua imupumppua laittamalla sen imuletkun samasta reiästä, josta polttoaineletku menee sisään. Pohjalla oli vielä jonkin verran vettä ja epäpuhtautta, mutta ei mitään hätkähdyttävän suuria määriä. Joka tapauksessa oli aika tehdä perusteellisempi puhdistus huolimatta kaikesta varovaisuudesta, mitä olemme harjoittaneet, jotta emme saisi epäpuhtauksia tankkiin.

Nyt sitten taas testataan, ovatko käyntiongelmat tässä vai jatkuvat ne tai ilmaantuuko uusia.