Niue 3

Valentina
Thu 28 Jul 2011 00:50

Olemme viikon verran tutustuneet saareen, sen ihmisiin, luontoon ja historiaan. Uuden pursiseuramme kommodorin Keitin kanssa olemme kierrelleet saarta pariinkin kertaan. Keith on eläkepäiviään vaimonsa kanssa tänne viettämään tullut ex koulun rehtori Uudesta Seelannista ja pursiseura on hänelle harrastus.

Tältä muusta maailmasta eristyksessä olevalta saarelta lähetettiin iso joukko nuoria taistelemaan brittien joukoissa ensimmäisessä maailmansodassa. Sen on täytynyt olla hirvittävä shokki näille sotureille, joilla ei muutenkaan varmaan ollut mitään mielikuvaa Euroopasta ja sodasta ja sen syistä. Kuolleisuus heidän keskuudessaan oli harvinaisen korkea, mutta se ei suinkaan johtunut vihollisen luodeista, vaan siitä, että he olivat täysin vastustuskyvyttömiä aivan tavallisillekin sairauksille.

Saaren eristyksen päätti 60-luvulla valmistunut lentokenttä. Silloin asukkaita oli runsas 5.000. Nyt Niuelaisia elää saarella enää 1.300, mutta Uudessa Seelannissa ja Australiassa yli 20.000. Miksi he jättivät taakseen paratiisiin ja muuttivat pois?

Saarella on maanviljelyä ja kalastusta omiksi tarpeiksi. Jotain pienimuotista viljelytuotteiden vientiä on, kuten nonia, vaniljaa, taroa ja hunajaa. Turismista tulee jonkin verran tuloja. Tänne eksyy etupäässä Uudesta Seelannista matkailijoita, jotka haluavat tulla rauhalliseen paikkaan ja viihtyisään ilmanalaan, kun kotona on talvikausi.

Ehkä paras matkailuvaltti on loistavat sukellusolosuhteet, sekä laitteilla että snorklaten. Tästä saaresta sanotaan, että se on maailman suurin veden pinnan yläpuolella oleva korallimuodostuma.  Saari on täynnä sekä maalla että veden alla olevia luolastoja. Alkujaan alkuasukkaat asuivatkin näissä luolissa. Vedenalaiset luolat muodostavat mielenkiintoisen sukelluskohteen. Ja näkyvyys vedessä on niin hyvä kuin se ylipäitensä voi olla.

Saaren talous on kuitenkin suurelta osin sen avun varassa, jota tulee Uudesta Seelannista, jonka kanssa Niuella on valtioliitto. Arvatenkin saari saa avustusta myös kirkkokunnilta, joita täällä on kahdeksan kappaletta edustettuna.

Hirmumyrsky Heta teki 2004 suurta tuhoa saarella. Iso osa puustosta kaatui ja niistäkin puista, jotka jäivät pystyyn, katosivat lehdet. Jotkut lehdettömistä puista selvisivät hengissä. Taipuisan rungon ansiosta kookospalmut selvisivät aika hyvin. Myrskytuhojen korjaaminen on ollut iso urakka ja siihen on tullut apua ympäri maailmaa. EU:kin on osallistunut pienellä panoksella. Mutta eiköhän tällainen holtiton rahan jakaminen lopu sitten, kun timo soinit ovat päässeet valtaan.

Eilen meillä oli illallisvieraina alaskalaiset Paul ja Julia. Paul on lakimies ja Julia musiikinopettaja. He ovat kolmatta kertaa kruisailemassa Pacifilla. Heidän purjehdusuransa alkoi mielenkiintoisesti. Paulin isä osti Hunter 42 veneen, jolla hänen oli tarkoitus lähteä viettämään eläkepäiviään vaimonsa kanssa. Ei siitä kuitenkaan mitään tullut, koska odotukset ja realiteetit eivät kohdanneet. Ja niinpä Paul osti isältään veneen ja ryhtyi blue water purjehtijaksi, palaten aina välillä vaimonsa kanssa työelämään.