Port Lincolnin

Valentina
Wed 14 Mar 2012 07:35

Port Lincolnin on mukava pikkukaupunki. Keskustaan satamastamme on puolen tunnin kävelymatka.

Katselimme satamassa merellä hukkuneille kalastajille pystytettyä muistomerkkiä. Siinä on 60-luvulta alkaen kirjattu heidän nimensä. Laskimme, että hukkuneita on viisikymmentä ja uponneita aluksia kuusi. Ja nämä eivät ole mitään pikkupaatteja, vaan usean kymmenen tai sadan tonnin teräsaluksia, jotka on tarkoitettu koviin olosuhteisiin.

Seuraavaksi olisi edessä Australian Great Bightin ylitys. Tämä on paikallinen Biskajan lahti, paitsi kaksi kertaa pidempi. Biskajan ylitykseen on helppoa löytää kolmen päivän sääikkuna, mutta nyt tarvitsisimme viikon mittaisen. Kesä on kääntymässä syksyksi ja vielä olisi kohtuullisen hyvä aika ylitykselle.

Olemme pari viikkoa katselleet sääennustuksia sillä silmällä, ja näyttää, että 4-7 päivän ennustukset ovat arpapeliä. Juttelin tänään kalastajien kanssa ja sanoin, että odottelemme sopivaa ennustetta ylitykselle. He vahvistivat epäilyni ja sanoivat, että tällä alueella ei kannata liikoja luottaa ennusteisiin.

Juuri nyt tilanne näyttää entistäkin sekavammalta. Syy siihen lienee Australian luoteisrannikkoa lähestyvä trooppinen hirmumyrsky Lau, jonka ennustetaan siitä sitten jatkavan Australian keskiosiin ja muuttavan ilmeisesti aavikkomyrskyksi. Sen vaikutukset heijastuvat tänne etelärannikolle. Tämän päivän ennusteen mukaan viiden päivän päästä tulee myrskytuulia koillisesta (aika epätavallinen suunta) ja niiden perään kovia tuulia suoraan lännestä (huono meille).