Samoa

Valentina
Tue 23 Aug 2011 01:47

Lauantaina liityimme kahden kanadalaisen, kahden yhdysvaltalaisen ja yhden brittipurjehtijan seurueeseen ja lähdimme yhdessä kiertelemään saarta paikallisen kuskin kanssa hänen space vagonilla. Hintaa koko päivän sighsiingille tuli 17 euroa nuppia kohden.

Kaunis saari tämä Samoa, mutta niin kuin kaikkialla Polynesiassa länsimainen kulttuuri ei esteettisessä mielessä ole tuonut tullessaan muuta kuin rappiota. Paikalliseen kulttuuriin kuuluu asuminen falessa, avoimessa talossa, jossa ei ole seiniä. Sateen sattuessa tai yksityisyyttä halutessa kattoa kannattelevien pylväiden välit voidaan peittää. Aikaisemmin pylväät olivat aina puuta, katto tehty palmun lehdistä ja verhot olivat punottuja. Nykyisin pylväät ovat usein betonia, katto aaltopeltiä ja verhot kangasta. Perusajatus on kuitenkin järkevä eikä siitä ole luovuttu. Näin saadaan tässä kuumassa ilmanalassa sopivasti tuuletusta. Tosin usein perheellä on kaksi asumusta vierekkäin: länsimainen talo ja fale.

Ensivaikutelmamme saaresta on positiivinen. Marina on hieno, ihmiset ystävällisiä, ravintolat ja kaupat hyviä ja hintataso edullinen. Asuttu Samoa muodostuu kahdesta vierekkäin olevasta isosta saaresta Opulu ja Savaii. Asukkaita on parisataa tuhatta, joista pääkaupungissa Apiassa asuu nelisenkymmentätuhatta. Paikka on siis meidän mielestämme sopivan kokoinen.