Club Nautico

Valentina
Tue 29 Jun 2010 17:15

Nyt on tuullut aika navakasti pari päivää ja taivaalta on tullut hiekkaa saharasta. Tämä tiesi ylimääräistä kannen huuhtelua. Vettä saa marinan hanasta, kun maksaa 1 euron 50 litrasta. Ei niin paha hinta, kun ottaa huomioon, että täällä vesi joudutaan tuottamaan keinotekoisesti.

Olemme vuosien varrella Helinän kanssa seuranneet jalkapallon MM-kisoja ja EM-kisoja useamman maan pikku baareissa ja ravintoloissa, niin kuin nyt täällä Kap Verdelle. Huolimatta siitä, että jalkapalloa pidetään kansainvälisesti niin suosittuna pelinä, niin loppujen lopuksi porukka näyttää olevan hyvin vähän urheilumielessä kiinnostunut lajista. Esim. Saksassa ja Ranskassa havaitsimme, että kiinnostusta riittää tasan niin kauan, kun oman maan joukkue pelaa. Muilla matseilla ei näkynyt olevan merkitystä.  Eli itse laji ei kiinnosta, vaan ainoastaan oman maan menestyminen. Täällä tilanne on vähän parempi.

Innostus oman erinomaisen kansakunnan menestymisestä ja usko kansallisvaltioon pönkittävät toinen toisiaan. Mutta kansallisvaltioidea on vain yksi aate muiden joukossa historian kiertokulussa ja veikkaanpa sen valtakaudeksi jäävän 1900-luvun. Se on yksinkertainen ja sinällään perusteeton ideologia, joka kansan on ollut helppo omaksua.

Mutta nykyajan kansainvälistyvässä maailmassa se ei ole järkevin vaihtoehto. Talous, tiede ja taide eivät enää kunnioita kansallisia rajoja ja myös urheilu on menossa siihen suuntaan. Kansallisvaltioista on tulossa kehityksen jarru. EU:ssakaa isoin ongelma ei ole keskushallinto vaan itsepäiset ja itsekkäät jäsenvaltiot. Tulevaisuudessa tarvitaan kansainvälinen hallintomalli. Ja sellaiseen tullaan vielä siirtymään. Mutta se ei tule tapahtumaan hetkessä, koska ne, joilla on, eivät mielellään tule jakamaan hyvinvointiaan niille, joilla ei ole.

Suomikaan ei tule pärjäämään millään innovaatioilla. Tänä päivänä tiedon kulku on niin nopeaa, että kaikki uudet ideat siirtyvät vauhdilla ympäri maailmaa. Jos Suomessa keksitään parempi tuote tai parempi tapa tuottaa, huomenna se on jo siirtynyt muualle.  Ja kansainvälistyneet yritykset ottavat käyttöön innovaatioita oman yrityksen eivätkä kansakunnan menestymisen näkökulmasta.

Enkä tiedä, onko se työn tekemisen kulttuurikaan Suomessa niin ihmeellinen, ehkä parempi kuin Afrikassa ja Etelä-Euroopan maissa (tämäkin on osaksi vain myytti), mutta kyllä minä olen huomannut, että Kiina pärjää tässä asiassa hyvin Suomella ja varmaan moni muu Kaukoidän maa.

Vapaa maailman kauppa ja se Adam Smithin kuuluisa näkymätön käsi tulee pitkässä juoksussa jakamaan vaurautta tasaisemmin. Ja ne valtiot, jotka eivät halua olla mukana vapaassa kaupassa, tulevat taantumaan. Ainoa asia, mitä jään suremaan, on omaleimaisten kulttuurien katoaminen. Maailma muuttuu ja on jo muuttunut tylsemmäksi paikaksi elää.

Mutta ei se historian kulku ole koskaan ollut ennustettavissa. Uudet keksinnöt ja ideologiat, uskonnolliset virtaukset ja luonnonmullistukset ja ehkäpä vain puhdas sattuma tekevät tulevaisuuden ennustamisen melko mahdottomaksi. Mutta todennäköisesti asiat tulevat muuttumaan, lyhyellä 5-10 vuoden tähtäimellä ehkä hitaammin kuin uskomme, pidemmällä vuosikymmenien tähtäimellä paljon enemmän kuin osamme odottaa.

Club Nauticosta muodostui täällä kantapaikkamme. Sieltä kippari löysi merenneitonsa ja försti television, josta katsella jalkapalloa.

JPEG image