37:41.78N 41:36.50W

Valentina
Tue 11 Jun 2013 13:01

Kun matalapaineen reuna kulki ohitsemme, vaihtui lounaan puoleinen tuuli luoteeseen. Saimme myös sadetta pitkästä aikaa. Nyt ilmanpaine on ollut taas nousussa, mikä ennakoi kohta heikkeneviä tuulia.

Blogimme kartalla päivämatkamme näyttää suoraviivaiselta etenemiseltä pisteestä A pisteeseen B. Näin ei todellisuudessa useinkaan ole. Viimeisen vuorokauden aikanakin on ajettu ensin koilliseen, sitten kaakkoon, ja taas koilliseen, ja kaikenlaisia muita suuntia näiden ilmansuuntien välillä. Eli todellinen reittiviiva on jonkinlaista s-käyrää.

Poikkeaminen reittiviivalta johtuu osittain olosuhteista, osittain taas valinnasta. Joskus poikkeaminen kannattaa siksi, että haetaan parempaa tuulikulmaa ja vauhtia. Joskus ennakoidaan sääennusteiden perusteella, että kannatta poiketa kurssista, koska tuulen odotetaan kääntyvän ja jatkossa saadaan siten parempi tuulikulma. Ja aika usein mennään vähän väärää suuntaa pelkästään mukavuudenhalusta tai laiskuudesta. Etenkin kovemmassa kelissä on kiva lasketella myötäiseen vaikka ei mentäisikään aivan oikeaa suuntaa. Ja kaikkia tuulen muutosten takia ei viitsi olla koko ajan säätämässä purjeita uudelleen, vaan mennään sitä tuulikulmaa, mille purjeet on trimmattu.