Montserrat

Valentina
Thu 25 Apr 2013 22:50

Montserrat on aikaisemmin ollut kukoistava paratiisisaari, joka houkutteli amerikkalaisia ja myös eurooppalaisia, jotka saapuivat tänne lomailemaan ja viettämään eläkepäiviään. Lähihistorian kuuluisin täällä vaikuttanut henkilö on George Martin, joka perusti tänne äänitysstudion, jossa maailmankuulut poptähdet kävivät äänittämässä tuotoksiaan. Hurrikaani Hugo tuhosi kuitenkin tämän studion.

Tulivuorenpurkaus 1995-97 ja sitä seurannut aktiivinen toiminta tuhosi paitsi tuottoisan matkailuelinkeinon myös suurelta osin saaren hedelmällisessä etelä-osassa harrastetun maatalouden. Erityisesti 2003 tulivuoresta purkautui paljon tuhkaa, jota on kertynyt monin paikoin yli metrinkin kerros.

Kävimme kieroajelulla saaren eteläosassa, jonne vaaditaan erityislupa. Tämän on ollut todella hieno paikka, jossa vieläkin on säilynyt upeita villoja. Oppaallamme oli runsaasti kuvia ajalta ennen tuhoa. Pääkaupungissa Plymouthissa hautautui laavan ja maavyörymien alle jopa nelikerroksisia taloja.

Rakennustöitä on paljon meneillään ja on myös suuria suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Olen yleensä optimistinen, mutta sen verran laaja on tuho ollut, että tässä tapauksessa olen pessimistisellä kannalla. Väestöpohjakin on tipahtanut 5000 henkilöön. Paljon saa tapahtua ja vuosikymmeniä vieriä, ennen kuin tämä paikka nousee entiseen kukoistukseensa.