33:55.17S 18:26.55E

Valentina
Tue 15 Jan 2013 20:20

Viikonlopulla tapasimme opiskeluaikaisen tuttavani Pauli Niemi-Jaskarin, joka on vaikuttanut Etelä-Afrikassa jo seitsemän vuotta. Hänellä on Warthog Tours niminen matkailualan yritys ja hän järjestelee etupäässä suomalaisten golf-matkoja tänne – täällä onkin hyvät kentät. Alkujaan hän eksyi tänne vaimonsa, niin ikään opiskeluaikaisen tuttavani Liisa Tervon kanssa, joka on työskennellyt kehityshankkeisiin liittyvänä konsulttina parikymmentä vuotta ja on tällä hetkellä vetämässä projektia Keniassa.

Kiertelimme Paulin kanssa viinitiloilla ja kävimme heidän asunnollaan Somerset Westissä, joka on keskustasta jonkin matkaa itään False Bayn pohjukassa. Siellä asuu kuulemma 11.000 saksalaista. Sen olemmekin jo huomanneet, että näitä saksalaisia ja muunkin maalaisia eläkeläissiirtolaisia on täällä paljon. Oli mielenkiintoista kuulla maassa vähän pidempään asuneen ihmisen näkemyksiä.

Tänään siirryimme Hout Baysta keskustaan Royal Cape Yacht Clubille. Heti alkuun totesimme, että loki ei toiminut. Tässä ei sinällään ollut mitään ihmeellistä, koska sinne tuppaa kertymään näkkejä. Mutta sukeltaja oli käynyt tsekkaamassa anodit ja puhdistamamassa potkurin ja lokipylpyrän. Olisiko homma tullut huonosti hoidettua.

Sitten huomasimme, että AIS ei toiminut. Helinä pyöritteli asiaa hetken aikaan ja sitten löysi vian. Ohjelmistopäivityksen yhteydessä uusi ohjelma oli päivittänyt datasiirtonopeuden väärin. Asia korjaantui muuttamalla sen oikeaksi.

Seuraavaksi halusimme testata, toimiiko watermakerimme pitkän tauon jälkeen. Ei toiminut. Satamassa sitten teimme pitkään hommia vian selvittämiseksi. Kone ei toiminut, koska se ei saanut vettä. Sisääntuloputkistosta löytyi joitain kuoritun katkaravun näköisiä otuksia useampi. Katsotaan nyt sitten, oliko tämä tässä. Satamassa laitetta ei uskalla käyttää, koska epäpuhtaudet vedessä, etenkin öljy, tuhoavat helposti watermakerin membrane kalvon, joka on koko laitteen ydin.

Huomenna odotamme täydennystä miehistöön. Katja on tulossa Juhan kanssa taas käymään veneellämme ja viettämään kesälomaansa.