Durban 2

Valentina
Fri 12 Oct 2012 18:34

Durban on yli kolmen miljoonan asukkaan suurkaupunki. Yleensä olemme vältelleet isoja kaupunkeja. Sekä paikalliset että ulkomaiset tietolähteemme olivat varoitelleet meitä, että Durban on likainen ja turvaton paikka.

Marina on aivan kaupungin keskustassa. Yllätykseksemme keskusta on verrattain siisti. Moni Eurooppalainen suurkaupunki on paljon likaisempi. Varmaan täällä myös on jonkinasteinen turvallisuusongelma, vaikka itse emme ole sitä toistaiseksi havainneet. Keskustassa ei juuri valkoihoisia kävelemässä näe.

Rantabulevardi on aika tyylikäs eri ikäkautta edustavine rakennuksineen. Marinan lisäksi myös kaupallinen satama on aivan keskustassa. Ja Durban on maailman yhdeksänneksi vilkkain satama, ei siis mikään ihan pikku paikka.

Täällä on rinnakkain kaksi pursiseuraa: Royal Natal Yacht Club ja Point Yacht Club. Kuninkaallinen on yli 150 vuotta vanha ja Afrikan vanhin pursiseura. Point Yacht Club on myös yli 130 vuotta vanha. Jälkimmäisestä tuli veneellemme vanha purjehduskonkari pyytämään meitä klubille kaljalle ja samalla solmimme ilmaiseksi kahden viikon tilapäisen jäsenyyden pursiseuraan, mikä mahdollistaa seuran tilojen käyttämisen. Torstaina osallistuimme heidän viikoittaiseen grilli-iltaansa.

Tänä iltana kävimme kuninkaallisen pursiseuran hienossa ravintolassa buffet-illallisellate. Se piti sisällään salaatteja, pääruuan (lammasta, nautaa tai kanaa riisin kera), juustopöydän, sekä jälkiruokavalikoiman. Hinta ilman juomia kahdeksan euroa.

Erityisesti huomiotamme kiinnitti iso pöytäseurue, jossa oli 30-60 vuotiaita miehiä ja naisia: valkoisia, mustia ja intialaisia. Niin ne ajat muuttuvat täälläkin. Parikymmentä vuotta sitten tällainen ei vielä olisi tullut kyseeseen.

Vaikka yleisesti erityisesti valkoiset valittavat, että asiat ovat menneet vain huonompaan suuntaan, niin näen asian toisin. Etelä-Afrikan talous on apartheidin kukistumisen jälkeen kasvanut kovaa vauhtia. Sateenkaaritasavalta on tosiasia. Suuri muutos on onnistuttu toteuttamaan.

Suurimmat haasteet ovat ennätysmäiset tuloerot ja se, että melkein puolet väestöstä on työttömiä. Tämä varmaan selittää heikkoa turvallisuustilannetta. Pohjoisemmista naapurimaista tänne tulevat laittomat siirtolaiset muodostavat oman ongelmansa. Koulutusjärjestelmässä on suuria puutteita. Helinällä olisi täällä työsarkaa. Perustunnelma maassa on kuitenkin optimistinen ja talous tuntuu ainakin ruohonjuuritasolla olevan dynaaminen.

Ihmisten välinen epätasa-arvo on maailmanlaajuinen ongelma, johon olisi löydettävä poliittinen ratkaisu. Täällä tämä kysymys on pienoiskoossa käsin kosketeltava. Kun vähän kauempaa seuraa suomalaista keskustelua, niin kovasti näyttää siltä, että siellä ollaan käperrytty selvittelemään vain omia ”ongelmia” eikä edes yritetä katsoa ympärille. Ne meitäkin pitkässä juoksussa koskettavat suuret ongelmat eivät ole lainkaan suomalaisia ongelmia vaan kansainvälisiä.