Richards Bay 2

Valentina
Thu 20 Sep 2012 17:35

Saimme lopulta selvitettyä itsemme maahan. Helinälle järjestyisi kuulemma helposti työ- ja oleskelulupa. Matemaattisten ja luonnontieteellisten aineen opettajat ovat tervetulleita. Minä pääsisin siinä siivellä. Voisin harrastuksena sitten aloittaa vaikka jonkun pikkubisneksen.

Siirryimme alkuviikosta Zululand Yach Clubille, jossa meidän oli tarkoitus nostaa vene telakalle. Olin jo pari viikkoa yrittänyt selvittää tarkempaa aikataulua, mutta turhaan. Kun sitten saavuimme venekerholle, emme tulleet yhtään viisaammiksi. Seuraavana aamuna veneemme kylkeen sitten koputettiin kun olimme aamiaisella ja ilmoitettiin, että eiköhän nosteta iltapäivällä nousuveden aikaan.

Nosto tapahtuu siten, että ajoimme veneen kelkkaan, joka on tiputettu ramppiin. Kelkka on vähän samankaltainen ”lukkityyppinen” nosturi, jota maailmalla yleensä käytetään, paitsi että siinä ei ole mitään moottoria, kaikki toimii manuaalisesti. Nosto olikin varsinainen show. Zulupojat sukeltelivat veneemme alle laittamaan liinoja kohdalleen. Kelkka veneineen vedettiin sitten traktorilla vaijerin avulla kuiville.

Nyt olemmekin sitten ahertaneet venekerholla saadaksemme vedenalaiset vuosihuollot tehtyä, mikä tarkoittaa pohjan maalausta, potkurihuoltoa ja lisäksi kylkien vahausta. Tänään saatiin kolmas kerros myrkkymaalia vedettyä.

Olemme jo himpun verran ehtineet tutustua paikalliseen kulttuuriin. Tämä on todella jännittävä maa. Rotuerottelu on purettu ja tasa-arvo on voimassa. Maanteillä liikkuu hienoilla autoilla niin valkoisia kuin mustia. Sama pätee ravintoloiden asiakaskuntaan. Mutta taloudellista tasa-arvo ei ole. Suurin osa mustista elää köyhyydessä. Telakan hanttityöntekijät saavat palkkaa kymmenen euroa päivässä. Sillä rahalla ei ajella hienoilla autoilla. Ja nämä ovat niitä onnellisia, joilla on sentään jotain työtä.

Vallanvaihdos on sujunut tässä maassa hienosti, jos vertaan moniin muihin maihin. Varoittava esimerkki on naapurissa, Zimbabwe, joka myös on luonnonvaroiltaan ja –olosuhteiltaan rikas maa. Hyvistä vallankumouksen johtajista näyttää harvemmin tulevan hyviä valtiojohtajia.  Vaikka Etelä-Afrikka on dynaaminen ja hyvin kehittyvä talous, niin vaikeuksia saattaa olla edessä, jos räikeälle taloudelliselle epätasa-arvolle ei saada tehtyä mitään. Kaikki on tietysti suhteellista. Moneen muuhun Afrikan valtioon verrattuna tämä on hyvinvointivaltio.

Illalla Helinä on taas muistanut lukea minulla päivänsanaa. Jeesus sanoo Matteuksen mukaan: ”Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa.”

Seuraavan päivän tekstissä Paavali kirjoittaa ensimmäisessä kirjeessään Timoteukselle: ”Emme me ole tuoneet mitään mukanamme tähän maailmaan emmekä voi viedä mitään täältä pois. Kun meillä on ruoka ja vaatteet, saamme olla tyytyväisiä. Ne jotka tahtovat rikastua, joutuvat kiusaukseen ja lankeavat ansaan, monenlaisten järjettömien ja vahingollisten halujen valtaan, jotka syöksevät ihmisen tuhoon ja perikatoon.”

Nykyään on muotia selittää Raamattua siten, että siinä esitetyt asiat pitää ymmärtää historiallisessa kontekstissa, mikä varmaan onkin aivan järkevää. Tässä kohden en onnistunut löytämään mitään sellaista kontekstia, että tämä teksti olisikin tarkoittanut jotain aivan muuta. Näyttää siltä, että taivaanportit eivät aukene minulle, eikä monelle muullekaan tuntemalleni henkilölle.

Kun olen netistä seurannut kotimaisia tiedotusvälineitä, niin mitään muuta arvoa ei paljon ole jäljellä kuin raha. Neuvostoideologiassakin oli enemmän arvoa kuin tämän päivän keskustelussa. Mutta eiköhän sitten itsenäisyyspäivän haastatteluissa jälleen arvot nosteta esiin. Kun yhteiskunta kadottaa terveen arvopohjan, niin sitten siinä käy kuin Sodoman ja Gomorran, paitsi että Jumalan ei tarvitse edes puuttua tapahtumien kulkuun.

Kun nyt sitten taas raha tuli puheeksi, niin täytyy mainita, että työpäivän päätteeksi nautimme pullollisen erinomaista valkoviiniä, hinta 2 euroa. Kun pankkiautomaatista käy nostamassa rahaa vaikka 3.000 randia (= 300 euroa), niin automaatti antaa 30 sadan euron seteliä. Paikalliset ovat minulle huomauttaneet, että ei ehkä kannata kuljeskella noin pullean lompakon kanssa, jos ei aio etsiä vaikeuksia. Täällä ei kuulemma kannata olla väärään aikaan väärässä paikassa. Ei meille varmaan kukaan mitään pahaa tahdo, pelkästään vain rahamme, ja siinä rahansiirtoprosessissa henkikullalla ei ole kovin suurta merkitystä.