26:06.71S 45:03.65E

Valentina
Sun 2 Sep 2012 07:07

Eilen illalla Helinä havaitsi valaita pitkästä aikaa. Minä tietysti kierrän mielelläni nämä otukset turvalliselta etäisyydeltä. Purjehtijoiden legendat kun kertovat törmäyksistä valaisiin (nukkuviin?) ja ikävistä seurauksista. En tosin tiedä juttujen todenperäisyyttä tai asian todennäköisyyttä. Ei siitä vielä kauan aikaa ole, kun tositarinana kerrottiin miekkavalaiden silloin tällöin käyvän ilkeyksissään puhkomassa veneiden pohjia reille. Joitain varmoja tapauksia on kuitenkin törmäyksistä ja siitä, että valaat ovat käyneet veneen kimppuun. Tosin uppoamiseen johtaneesta törmäyksestä en ole kuullut. Pimeässä ei yleensä tiedetä, mihin on tullut törmättyä. Mutta ainakin yhden varman tapauksen tiedän, jossa valaat hajottivat ja upottivat yhden purjeveneen.

Keli oli muuttunut miellyttävämmäksi. Olimme edelleen ohittamassa Madagaskarin eteläkärkeä ja saaren mannerlaatan muodostamaan matalikkoa – siinä kuluukin pari päivää. Sillä kohtaa olimme hetkellisesti tulleet yli tuhannen metrin syvyisiin vesiin. Tuuli oli edelleen navakkaa ja aalto oli kasvanut huomattavan isoksi, mutta oli mukavan pyöreää ja tuli suoraan perästä.

Meno oli rauhallista. Helinä skannasi horisontin ja totesi kaiken olevan kunnossa ja syventyi sitten tärkeimpään tehtäväänsä eli sudokun ratkaisemiseen. Minä olin tapani mukaan alhaalla lukemassa (=nukkumassa). Sitten kuudes aistini herätti minut. Olin juuri pistämässä päätäni luukusta ulos, kun sieltä alkoi tulla sisään vettä saavikaupalla. Helinä kannella oli aivan uitettuna.

Nyt se on sitten todistettu, että friikkiaaltoja on olemassa. Tämä aalto ei tullut perästä, vaan melkein päinvastaisesta suunnasta tai ainakin sivusta. Aalto ei antanut mitään varoitusta eikä iskenyt pamahtaen kylkeen, niin kuin sivusta tulevat ikävät aallot usein tekevät. Tuntui, että vesi tuli suoraan ylhäältä. Veden tulon korkeutta kuvaa se, isopurjeen puomipeite oli läpeensä märkä.

Ei tässä onneksi mitään vahinko tapahtunut, mutta tiesi meille hommia sisätilojen kuivaamisessa ja Helinän passittamista suihkuun huuhtelemaan suolat pois.