Cocos 4

Valentina
Tue 12 Jun 2012 08:00

Cocos saarella olemme joutuneet keskelle kansainvälistä venepakolaisdraamaa. Tänne on viikon sisällä tullut kolme pientä 15—30 hengen venekuntaa ihmisiä Sri Lankasta. Paikallisista tuntuu kyllä hieman epäuskottavalta, että porukka olisi vasten vallitsevia tuulia tehnyt sellaisen matkan sieltä asti, porukka kun tuntuu hyvinvoivalta ja siististi pukeutuneelta. Ja noihin pikku veneisiin joutuisi monen viikon matkaa varten lastaamaan aikamoisen määrän polttoainetta, vettä ja elintarvikkeita – ovat kuulemma eläneet merenelävillä.

Aikaisemmin ja edelleen pakolaisia tulee ennen muuta Christmas Islandille ja yleensä aika paljon isommilla aluksilla. Ne tulevat Indonesiasta, minne pakolaiset on ensin kuskattu muulla keinoin. Cocos on vähän etäinen kohde. Yhtenä mahdollisuutena on epäilty sitä, että pienet alukset laskettaisiin liikkeelle jostain isommasta laivasta.

Australian viranomaiset hoitavat asiat siististi ja tehokkaasti. Pakolaiset eristetään välittömästi ja mantereelta tulee tänne tähän asiaan erikoistuneet viranomaiset. Laittomasti maahan tulleet haastatellaan ja lähetettään vastaanottokeskukseen Christmas Islandille ja lopputulos lienee se, että jotkut pääsevät maahan pakolaisina ja jotkut toimitetaan takaisin. Pienet veneet, joilla nämä tulivat, hinataan avomerelle, jossa ne poltetaan tai räjäytetään.

Suurin osa pakolaisista on varmaankin elintasopakolaisia, mutta tietäen Ceylonin poliittisen tilanteen ja siellä vallinneen sisällissodan, niin siinä joukossa varmasti voi olla pakolaisia muistakin syistä. Mutta Aasiasta löytyy erilaisia pakolaisia sellaiset määrät, että 20 miljoonan asukkaan Australia ei voi kaikkia maahan pyrkiviä ottaa vastaan. Siirtolaisia tulee jo nyt pari sataa tuhatta vuodessa.

Maa on joutunut elämään jo monta vuotta kovan paineen alaisena. Ja ei tämä mitään halpaa lystiä ole. Yrittäessään suojautua laittomasti maahan pyrkiviltä veneilijöiltä Australia soveltaa ankaria sakkoja myös niille purjeveneille, jotka tulevat maahan ilman ennakkoilmoittautumista.