18:44.45S 107:41.03E

Valentina
Tue 29 May 2012 05:00

Matka on jatkunut leppoisissa tuulissa. Helinä on aina muistaessaan lukenut minulle päivän sanaa. Viime aikoina siellä on käsitelty Paavalin kirjeitä hengellisille lapsilleen. Niissä näkyy Paavalin huoli siitä, että hänen opetuslapsensa eivät eksyisi harhaanjohtajien pauloihin. Nämä kun ovat aivan ilmeisesti langenneet Saatanan juoniin.

Näissä kirjeissä siis käy ilmi, että kristinusko ei edes alkuvaiheessa ollut niin yhtenäinen, kuin yleisesti kristityissä piireissä halutaan asia nähdä. Ajatellaan, että alussa oli yhtenäinen usko, joka sitten hajaantui idän ja lännen kirkoiksi ja edelleen protestanttisiin ja muihin moninaisiin kirkkokuntiin, lahkoihin ja herätysliikkeisiin.

Kun kristinusko alkoi levitä hämmästyttävällä nopeudella, alkoi samalla hajaantuminen mitä erilaisimpiin suuntauksiin. Tämä onkin aivan järkeen käypä kehityskulku, sillä näin nämä asiat yleensä näyttävät menevän. Käännekohtana oli se, kun kristinuskosta tuli Rooman valtakunnan virallinen usko. "Harhaopit" karsittiin kovalla kädellä. Ehkä se oli Jumalan tahto kirkon yhtenäistämiseksi, mutta väkivaltainen alistaminen ja miekkalähetys eivät mielestäni ole Jeesuksen opetusten mukaisia.

Kristinuskoa oli tietysti muuallakin kuin Rooman valtakunnassa. Jostain syystä siitä ei Euroopan ulkopuolella tullut kuitenkaan missään valtavirtausta. Näitä alistettuja ja vainottuja vähemmistöjä on vieläkin jäljellä etenkin Allahiin uskovien maissa. Islamilla oli joskus keskiajalla hyvätkin hetkensä, mutta sen jälkeen tämä uskonto on henkisessä mielessä mennyt vain taaksepäin. Ja sekin on tietysti pahasti opillisesti hajaantunut.

Jos hyväksymme ajatuksen Rooman varhaisen valtionkirkon epäkristillisistä toimintatavoista, niin siitä helposti johtaa ajatuksen, että tämä se varsinaista harhaoppia oli. Siitä puolestaan seuraa se, että millään kirkkokunnalla ei ole suoranaista historiallista katkeamatonta yhteyttä alkuperäiseen kristinuskoon. Ja tämä tuntuu kyllä jo itsestäänselvyydeltä, jos tarkastelee sitä, miten suuresti nykyajan kristityt suuntaukset poikkeavat Jeesuksen alkuperäisistä opetuksista.